Castravetele amar, leacul diabetului si al altor tulburari pancreatice

Posted by Alin Marinescu on Sunday, July 31, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru castravete amar

Romanii ii spun castravete amar, iar occidentalii il numesc Karela. Dincolo de numele sau, puterea terapeutica ale acestei legume - folosita mai ales in Asia, America Centrala si Australia - este inegalabila cand vine vorba de boli pancreatice, in special diabet zaharat. 

Rezultatele mai multor studii de laborator au confirmat efectul hipoglicemiant al Karelei, motiv pentru care castravetele cu tepi a fost poreclit "insulina vegetala". Zeci de milioane de oameni din toata lumea au nevoie de insulina, iar aceasta leguma ar putea sa ii salveze de injectiile zilnice si sa ii ajute sa tina boala sub control. In lupta cu diabetul si alte tulburari ale pancreasului, dar si cu alte zeci de boli grele, castravetele amar ar putea deveni leacul viitorului. 

Stiintific, castravetele amar se numeste Momordica charantia face parte din alimentatia zilnica a populatiilor din zonele subtropicale din India, Nepal, China, Africa si Mexic. Atunci cand este copt se rupe cu un pocnet caracteristic. Fructul carnos are forma alungita sau cilindrica, este acoperit cu nodozitati, care îi dau aspectul rugos si este verde, devenind portocaliu atunci cînd este copt. 

Specia a fost aclimatizata si la noi in tara. Planta infloreste in doua luni de la semanat, iar primele fructe se formeaza dupa 2-3 saptamani. O planta poate da intre 20-100 fructe, din care doar jumatate ajung la maturitate, cantarind cate 75 g fiecare. 

Compozitie chimica 
Castravetele amar are o compozitie impresionanta de substante benefice: proteine, polipeptide, carotenoizi, acid clorogenic, vitamine din grupul B (B1, B6, B9, B12), minerale (calciu, magneziu si potasiu), oligoelemente (fier, zinc, siliciu, nichel), alcaloizi (momordicina), glucozide, saponide, rezine, uleiuri volatile, vitaminele A, C, E, K, serina, acid glutamic, cantitati mari de fibre alimentare si carbohidrati.

Proprietati terapeutice
Lista beneficiilor este lunga, fapt ce face ca preparatele din castravete amar sa fie utile in zeci de afectiuni. Are actiune stomahica, antibacteriana, antifungica, antiparazitara, imunomodulatoare si chiar antitumorala si antineoplazica, hipocolesterolemianta, reminalizanta, antivomitiva, purgativa, vitaminizanta, antibiotica, antivirala. 

Castravetele amar ajuta la purificarea sangelui, contribuie la metabolizarea carbohidratilor, este un remediu util in caz de artrita reumatoida, guta, infectii ale ficatului, ale plamanilor. Totodata, accelereaza vindecarea ranilor, previne si vindeca acneea, eczemele si psoriazisul. Pe de alta parte, stimuleaza apetitul, imbunatateste digestia si elimina toxinele din corp. In plus, ajuta la controlarea presiunii sangelui.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: castravetele amar  leacul diabetului si al altor tulburari pancreatice