Care este primul semn al cancerului la plamani

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Care este primul semn al cancerului la plamani

Fumatul poate reprezenta un real pericol pentru sanatate, mai ales pentru mutatiile genetice pe care le produce in plamani. Cu toate astea, sute de mii de romani cad prada acestui viciu.

“Tot timpul sunt intrebat care sunt semnele care prevestesc un cancer de plamani. Primul semn este tigara care arde intre degete. Deci, daca fumezi, acesta este primul semn al cancerului. in consecinta, daca te imbolnavesti, nu prea ai dreptul sa spui: de ce mi se intampla asta tocmai mie? Se stie clar: fumatul este nociv si duce la aparitia cancerului de plamani. Asa ca, daca vrei sa-ti pastrezi sanatatea, trebuie neaparat sa te lasi de fumat. Cel mai bine ar fi sa nu fumam niciodata, de aceea e bine sa prevenim consumul de tigari in randul tinerilor”, precizeaza prof. dr. Semih Halezeroglu.

Potrivit specialistului, 90 la suta dintre pacientii pe care-i diagnosticheaza cu cancer au fumat, iar  ceilalti au fost expusi tutunului prin fumatul pasiv. in luna noiembrie, dedicata luptei impotriva maladiei maligne care afecteaza plamanii, medicul chirurg atrage atentia inca o data asupra ravagiilor pe care le face, in plamani, consumul de tutun.

“Este un fenomen evident: un plaman curat se transforma intr-un plaman negru, incarcat, iar dupa o perioada lunga de fumat, sa zicem 20 de ani, practic, respiratia este mult ingreunata. in plus, substantele nocive care se acumuleaza in plamani duc la aparitia cancerului de plamani, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inima”, ii avertizeaza pe fumatori prof dr. Semih Halezeroglu.

Renuntarea la fumat este solutia pentru a scadea riscul de cancer. insa chiar si asa, acesta nu se reduce la zero niciodata, din cauza modificarilor genetice pe care le produc toxinele din tigari. Dintr-un studio american major, unde a fost analizat ADN-ul fumatorilor, reiesea o concluzie: 1 pachet de tigari pe zi, vreme de un an, provoaca 150 de mutatii genetice in celulele din plamani, 97 de mutatii genetice in laringe si 39 - in gat.

“Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutatiilor genetice provocate de chimicalele ingerate prin hrana, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung duce la modificari maligne in corp. Zi de zi agresam plamanii prin acelasi gest mecanic al inhalarii fumului nociv”, afirma medicul chirurg.

De aceea, specialistii le atrag atentia fumatorilor sa-si monitorizeze starea de sanatate. Persoanele fumatoare, cu varstele intre 55 si 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de tigari pe an sau mai multe, trebuie sa faca anual o tomografie cu substanta de contrast. Depistat in stadii incipiente, cancerul de plamani are sanse maxime de vindecare.

“La ora aceasta, una dintre cele mai performante tehnici din toracoscopie presupune interventia printr-o singura incizie. Aceasta se poate face doar de catre medici experimentati care folosesc tehnici medicale de ultima generatie. Practic, instrumentele ajung in plaman printr-o incizie de 3-5 cm, prin care reusim sa indepartam tesutul pulmonar afectat de cancer. Avantajul acestei interventii este o calitate a vietii mult mai buna pentru pacienti, cu mentinerea unui functii pulmonare optime”, spune prof dr. Semih Halezeroglu.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: care este primul semn al cancerului la plamani