Cand este mai bine sa faci dus, dimineata sau seara?

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 31, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Cand este mai bine sa faci dus, dimineata sau seara?

Cercetatorii de la prestigioasa Universitate Harvard au facut noi studii si explica beneficiile dusului de seara, dar si al celui de dimineata.

Este mai bine sa facem dus dimineata sau seara? O intrebare pe care, cu siguranta, ne-am pus-o multi dintre noi. Ei bine, ambele au diferite beneficii. in continuare va prezentam concluziile si explicatiile cercetatorilor, potrivit site-ului indy100.com.

Dusul de dimineata

Shelley Carson, lector de Psihologie la Harvard, sustine ca ar trebui sa optam pentru un dus matinal cand sarcinile de la locul de munca sunt stresante sau cand suntem sub presiunea de a fi creativi, inventivi. Experta sustine ca dusul facut dimineata poate incuraja creativitatea, pentru ca te relaxeaza, dar in acelasi timp te si invioreaza. „Daca trebuie sa rezolvi o problema intr-o maniera creativa si te-ai tot framantat, dar nu ai putut veni cu o solutie, atunci ar trebui sa-ti iei putin gandul de la ea, in timp ce te relaxezi sub dus“, spune Carson. Procesele cognitive se relaxeaza, se reinnoiesc si se regenereaza, iar ideile si solutiile vor aparea fara efort. De asemenea, dusul facut de dimineata imbunatateste circulatia, pulsul si elibera tensiunile musculare.

Dusul de seara

Studiul sugereaza ca dusurile facute inainte de culcare ii pot ajuta pe cei carora le este greu sa adoarma deoarece reduce nivelul de cortizol. De asemenea, dusul de seara reduce tensiunea si stresul, fiind un mod excelent de relaxare dupa o zi de munca incarcata. Christopher Winter, doctor la Academia Americana de Medicina a Somnului, declara: „Acea racire rapida a corpului dupa ce iesi de la dus tinde sa fie un inductor natural de somn. Deci este un mod frumos de a-ti pacali corpul ca este momentul sa mearga la culcare.“ Totusi, specialistii considera ca poate fi benefica si metoda de a imbina cele doua alternative in functie de nivelul de stres al fiecaruia, de programul de lucru si stilul de viata, asta si pentru ca, in ansamblu, dusul incurajeaza somnul mai profund.

Ce spun dermatologii

Pe de alta parte, si dermatologii subliniaza beneficiile celor doua momente. Astfel, acestia sustin ca dusurile facute seara ajuta la mentinerea pielii curate, intrucat sunt indepartate impuritatile si celule moarte acumulate pe piele in timpul zilei.  Cat despre dusul de dimineata, dermatologii spun ca sunt potrivite mai ales pentru persoanele cu tenul gras, dat si de faptul ca in timpul noptii pielea secreta sebum, care, daca nu este inlaturat, poate bloca porii in timpul zilei.  

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cand este mai bine sa faci dus  dimineata sau seara?