BPOC, boala de plămâni care face ravagii în România

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru BPOC, BOALA DE PLĂMÂNI

BPOC, boala de plămâni de care suferă aproximativ un milion de români, va deveni, potrivit specialiștilor, a treia cauză de deces din lume în următorii patru ani, depășind alte afecțiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

Pentru a veni în ajutorul românilor, mai ales că sunt foarte mulți care nu știu că suferă de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfăşoară a opta ediţie a campaniei „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?” în cadrul căreia, bucureștenii își pot face analize medicale gratuite pentru depistarea BPOC.

La nivel mondial, fumatul este cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC. La fel de periculoasă este și expunerea la factori de risc precum pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd) etc.

Aproape jumătate dintre pacienţi nici nu ştiu că au boala, mai ales dat fiind faptul că simptomele timpurii ale bolii sunt ușor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, senzație de sufocare, oboseală). Semnele care impun vizita la medicul specialist sunt tusea cronică, producția cronică de sputa (flegmă), șuierarea, gâfâitul, senzația de sufocare (dispnee), instalată cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, sau toleranța la efort care devine din ce în ce mai redusă. Boala afectează grav persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani.

Bărbații au mai multe șanse să sufere de BPOC decât femeile, conform unui studiu realizat în România pe un eșantion de 10 000 de români diagnosticați cu ceastă boală.  Sunt foarte mulți pacienți care nu conștientizează severitatea bolii. Mai mult, vizitele la medicul specialist și spirometriile (testările pentru depistarea BPOC) se realizează încă într-un număr foarte mic. În lipsa unui tratament, pacienții ajung să întâmpine dificultăți în respirație sau au senzația de sufocare pronunțată în timpul unor activități zilnice: atunci când se spală sau se îmbracă dimineața, când se plimbă sau când urcă scările.

Boala poate fi tratată dacă este depistată din timp, de aceea, spirometria este esențială încă de la primele simptome. Astfel, boala poate fi prevenită sau, măcar, depistată în stadiile incipiente de evoluție, când tratamentul poate fi eficient.
„În România sunt încă foarte multe persoane nediagnosticate cu BPOC, sunt mulți oameni care confundă boala cu bătrânețea. De aceea, mă bucur că reușim și în acest an să facem testări gratuite pentru depistarea BPOC. Așadar, îi așteptăm în weekendul 19-20 noiembrie, la cortul special amenajat în Parcul Tineretului, la intrarea Şincai, în intervalul orar 9-17, pe toți cei care vor să afle ce vârstă au plămânii lor.”, spune Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele SRP.

Sursa:   www.libertatea.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bpoc  boala de plămâni care face ravagii în românia