Bauturile care taie efectul medicamentelor

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Bauturile care taie efectul medicamentelor

Persoanele care urmeaza un tratament medicamentos cu antibiotice, precum penicilina, trebuie sa evite sa bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor. Medicii afirma ca totul depinde de tipul de antibiotice pe care pacientul le ia. Spre exemplu, daca pacientul ia antibiotice pentru tratarea tuberculozei si apoi bea alcool, pielea lui se poate inrosi si acesta poate resimti o stare deteriorata a intregului corp. 

Cafeaua prezinta „antagonism de efect”, adica are efect de stimulare a secretiei gastrice, reducand eficacitatea medicamentelor antiulceroase. Mai mult, cofeina creste efectele secundare (digestive si cardiace), ale teofilinei, un bronhodilatator folosit in tratarea astmului. Aceasta bautura mai poate, in acelasi timp, diminua actiunea unor calmante, precum benzodiazepinele, si duce la cresterea actiunii diureticelor.

Nici bauturile acide nu sunt scutite de efecte negative. Acestea influenteaza absorbtia unor medicamente ca ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina. Medicii recomanda persoanelor care urmeaza un tratament cu aceste medicamente sa le administreze, in general, la aproximativ doua sau trei ore dupa masa, atunci cand PH-ul gastric este mai redus.

In ceea ce priveste laptele, recomandarea este ca acesta sa se bea dupa o jumatate de ora de la ingerarea pastilelor, pentru ca lactatele diminueaza efectul medicamentelor, mai ales in cazul tetraciclinei. Pacientii pot bea lapte sau manca iaurt dupa cel putin 30 de minute de la ingerarea pastilei si niciodata inainte de a lua medicamentul. 

De asemenea, sucul de grapefruit are un efect extrem de periculos asupra organismului atunci cand medicamentele sunt luate cu acest lichid. Sucul de grapefruit interfereaza cu un numar mare de medicamente, precum cele pentru persoanele cardiace, care sufera de reflux gastro-esofagian, disfunctie erectila, convulsii sau tulburari ale somnului. Sucul provoaca o crestere a absorbtiei pastilei la nivelul intestinului si o incetinire a distrugerii medicamentului de catre ficat, sustin medicii. Acestia din urma recomanda persoanelor care obisnuiesc sa bea suc de grapefruit si au diferite afectiuni sa amane sucul cu cel putin doua ore de la luarea medicamentelor, pentru a evita aparitia efectelor negative.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: bauturile care taie efectul medicamentelor