Analize de facut la 30 de ani

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 7, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Analize de facut la 30 de ani

Cel mai bine ar fi sa faci controale medicale periodic, ca sa afli daca esti bine si sa previi bolile. Prin urmare, programeaza-te la doctor pentru urmatoarele analize de facut la 30 de ani!

Controlul tensiunii arteriale

Cel putin o data la doi ani, trebuie sa-ti monitorizezi tensiunea arteriala, daca nu te stii cu probleme. In caz contrar, un control anual este necesar dupa implinirea varstei de 30 ani, spun cei de la womenshealthmag.com.

Hipertensiunea arteriala poate declansa boli de inima, insuficienta renala sau accident vascular cerebral. Ca sa previi asemenea neplaceri, testeaza-te! Ai nevoie doar de un tensiometru de calitate si poti efectua chiar acasa operatiunea.

Analize de sange

De obicei, medicul solicita o hemoleucograma completa, VSH, care determina viteza sangelui, sideremia, care depisteaza anemiile si infectiile, si verifica si activitatea functiei renale.

Nivelul de colesterol LDL din sange

Un nivel mare de colesterol “rau” in sange sau LDL poate produce afectiuni cardiace grave. Dar cu un simplu test de sange poti identifica daca trebuie sa reduci colesterolul prin tratament sau/si regim alimentar. Daca ai colesterolul peste 130, trebuie sa-ti refaci anual analiza. Daca este mai mic decat aceasta valoare, poti repeta testul sangvin in decursul a cinci ani.

Testare tiroidiana

Activitatea tiroidei poate fi masurata prin teste de sange. Daca nu produce suficienti hormoni, tiroida poate duce la o serie de simptome neplacute, printre care si luarea in greutate. Daca este hiperactiva, te poate expune unei boli autoimune.

Ca sa nu ajungi pana in stadiul cand trebuie s-o tii sub control prin tratament toata viata, verifica sanatatea tiroidei in jurul varstei de 30 de ani, mai ales cand apar tulburari de greutate, schimbari inexplicabile de dispozitie, insomnie sau oboseala severa.

Screening pentru cancerul de piele

Melanomul si alte tipuri de cancer de piele nu sunt probleme ce ar trebui sa-i preocupe doar pe cei cu multe alunite si pielea foarte deschisa la culoare sau care apeleaza la bronzul artificial. Mai mult, daca stii ca pana la 18 ani ai experimentat arsuri solare mai importante sau ai vreo ruda apropiata care a fost diagnosticata cu cancer de piele, neaparat fa si tu screening periodic, dupa varsta de 30 de ani.

Testul Babes-Papanicolau

Inca de la inceperea vietii sexuale, e bine sa faci anual testul Babes-Papanicolau. Investigatia poate depista din vreme riscul de cancer de col uterin. Pe cat posibil, alege analiza in mediul lichid, pentru ca ofera o mai buna acuratete, spre deosebire de testarea pe lama.

Analize de facut la 30 de ani: ecografia mamara

In apropierea varstei de 30 de ani, medicii recomanda, pe cat posibil in fiecare an, efectuarea ecografiei mamare. Investigatia poate detecta precoce eventualele tumori. Potrivit unor statistici recente, 1 din 8 femei sufera de cancer la san la un moment dat in viata.

Testari pentru HPV si boli venerice

Sunt nenumarate metode de protectie impotriva sarcinilor nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuala, prezervativul fiind cea mai eficienta. Cu toate acestea, in ultima vreme se inregistreaza un numar tot mai mare de cazuri de boli infectioase, iar cele mai frecvente sunt candidoza, HPV, chlamidia, condiloamele, vaginoza, tricomonaza, sifilisul, negii genitali. Testarile sunt obligatorii pentru femeile care au avut mai multi parteneri in ultima perioada. Astfel, se poate depista prezenta unor tulpini canceroase de HPV.

sursa: andreearaicu.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: analize de facut la 30 de ani