Alternative pentru produsele lactate, usor de facut acasa

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru migdale

Vanzarile la produsele din lapte vegetal au crescut vertiginos in ultima decada. Insa, multe dintre acestea au preturi ridicate, contin aditivi si au adaosuri de zahar.
De ce sa nu incerci sa-ti faci propriile produse cu ingrediente pe care e foarte posibil sa le ai deja in camara?
Laptele vegetal este foarte bogat in nutrienti, daca se face din ingrediente naturale. In comert sunt disponibile multe produse organice si de calitate, insa exista si produse nesanatoase.
Unele varietati de lapte vegetal contin aditivi precum guma, uleiuri rafinate si conservanti folositi pentru stabilizarea produsului. Multe cproduse contin si un aditiv controversat, despre care se stie ca poate perturba functionarea intestinelor: caragenan. Caragenanul este un tip de alga marina care, daca nu este corect procesata, poate produce inflamatii ale intestinelor si declanseaza simptome asociate cu Sindromul intestinelor iritabile.
Sunt disponibile si produse de calitate, organice, insa de multe ori acestea au preturi ridicate. Atunci de ce sa nu incerci sa-ti prepari bautura preferata acasa?
Tot ce-ti trebuie este un blender performant, apa curata si filtrata si ingredientele preferate.

Iata 10 ingrediente cu care poti obtine un delicios lapte vegetal: 

Migdale 

Migdalele constituie in prezent cea mai populara baza de lapte vegetal. Sunt o sursa foarte buna de magneziu, calciu, potasiu si grasimi sanatoase.
Pentru lapte de migdale ai nevoie de 3 cani de apa filtrata la 1 cana de migdale si 1 lingurita indulcitor natural, cum ar fi mierea cruda, zaharul de cocos sau stevia. Se poate folosi si extractul pur de vanilie. 
Cum se face laptele: migdalele se lasa la inmuiat peste noapte, se scurg dimineata si se amesteca cu apa si indulcitorul timp de 2 minute. Se strecoara laptele printr-o punga de strecurat lapte sau un tifon deasupra unui bol mai mare, turnand laptele cate putin. Pulpa ramasa se poate folosi la briose sau clatite.
Laptele de migdale poate fi depozitat 3 zile in frigider, in borcane inchise cu capac etans. 

Seminte de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui sunt o alegere foarte buna daca nu ai alergie la oleaginoase. Se foloseste 1 cana de seminte la 3 cani de apa. Laptele se face la fel ca cel de migdale, cu inmuierea prealabila a semintelor. Procesul de inmuiere le face mai moi si le accentueaza gustul.
Semintele de floarea soarelui sunt o sursa foarte buna de magneziu, proteine si vitamina E.
Laptele se poate pastra in jur de 3–4 zile.

Arahide

Iti place untul de arahide? Atunci poti savura si laptele de arahide! E bine sa optezi pentru varianta organica a arahidelor, sau cele salbatice, care nu au toxine. Acestea nu necesita inmuiere prealabila, doar se pun in blender, 1 cana de arahide la 3 cani de apa si se urmeaza instructiunile de mai sus.
Arahidele contin vitamine B, proteine, fier si zinc. Laptele de arahide se poate pastra 2–3 zile la frigider.

Ovaz fara gluten

Laptele de ovaz este o adevarata comoara daca nu l-ai incercat pana acum! Desi are un continut mai ridicat in carbohidrati decat alte tipuri de lapte din nuci, are un efect de calmare si este bun pentru sanatatea parului.
Fulgii de ovaz fara gluten sunt cei mai indicati, fiind mai usor de digerat si mai benefici pentru sanatate decat variantele de ovaz procesat, care poate fi contaminat cu grau.
Fulgii de ovaz contin magneziu, triptofan si vitamine B, care calmeaza si reduc stresul. Laptele de ovaz are si mult calciu, potasiu si fier. Se inmoaie 1 cana de fulgi in apa peste noapte, se strecoara dimineata, apoi se amesteca in blender cu 3 cani de apa filtrata. Se poate adauga, dupa gust, un indulcitor natural.
Laptele de ovaz se poate folosi si pentru spalarea parului si a pielii, avand proprietati de calmare si antiinflamatorii. Laptele de ovaz se poate pastra 3–4 zile la frigider.

Seminte de dovleac

Semintele de dovleac sunt bogate in fier, zinc, folat si proteine, da si in grasimi omega 3 si cupru. Acestea constituie o baza excelenta pentru lapte si nu necesita inmuiere prealabila. Este, de asemenea, indicat sa se foloseasca semintele organice, pentru ca multe seminte de dovleac vin din China si pot fi contaminate cu metale grele. 
Laptele din seminte de dovleac este dulce, untos si are o culoare usor verzuie, insa se poate folosi cu succes in fierturi de ovaz, tocanite si smoothie. Se poate pastra la frigider 3–4 zile.

Sursa: www.viataverdeviu.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alternative pentru produsele lactate  usor de facut acasa