Alimentele care mentin dintii sanatosi

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Alimentele care mentin dintii sanatosi

La fel cum stim ca trebuie sa ne ferim de alimente precum dulciuri, sucuri carbogazoase, deoarece afecteaza sanatatea danturii, tot asa trebuie sa cunosti care sunt acele alimente cu rol protector si care mentin dintii sanatosi. De exemplu, merele nu numai ca nu dauneaza dintilor, dar pot sa si ajute la curatarea lor, prevenind aparitia problemelor dentare.

Medicul Mihaela Dan ne explica ce nutrienti sunt esentiali pentru sanatatea dintilor si in ce alimente ii gasim:

1. Calciul si fosforul

Pentru ca smaltul dintilor este puternic afectat de alimentele acide si bauturile pe care le consumam trebuie sa stii ca sursele bogate in calciu si fosfor sunt esentiale pentru a avea dintii sanatosi. 

„Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, branza, fructele de mare, laptele, tofu, iar cele mai bogate surse de fosfor sunt semintele de dovleac, pestele, carnea rosie, ouale. Nucile sunt pline de beneficii pentru dinti, fiind cunoscut faptul ca sunt bogate in calciu si fosfor. La fel de benefice sunt si migdalele, nucile de Brazilia si caju, care ajuta la lupta impotriva bacteriilor ce provoaca aparitia cariilor dentare”, explica dr.

Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

2. Vitamina D

Ea ajuta la o absorbtie eficienta a calciului, atat de necesar pentru o dantura sanatoasa. Cinci pana la treizeci de minute de stat la soare, macar in 2-3 zile pe saptamana, te ajuta sa obtii necesarul de vitamina D. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca mananci galbenusuri de ou si ulei din ficat de cod, doua dintre cele mai bune surse de vitamina D.

3. Vitamina C

Este importanta pentru ca intareste vasele de sange, reduce inflamatia si ajuta astfel gingiile sa ramana sanatoase, explica medicul specialist. „Vitamina C are, de asemenea, un rol important in producerea de colagen, o proteina cheie indispensabila in lupta impotriva bolii parodontale. in lipsa ei, gingiile devin sensibile in fata bacteriilor care cauzeaza boli parodontale. Pentru a asigura un aport optim de vitamina C este recomandat sa includem in alimentatie ardei gras, portocale, kiwi, capsuni, broccoli sau varza creata”, recomanda dr. Mihaela Dan.

4. Acidul folic

Nu uita nici de verdeturile pe care trebuie sa le consumi zilnic, deoarece sunt benefice pentru sanatatea dintilor. Consuma spanac, varza, patrunjel, marar, rucola, salata verde si orice alte verdeturi preferi, deoarece ele furnizeaza calciu, acid folic si vitamina B.

5. Antioxidantii

Acestia lupta impotriva bacteriilor care cauzeaza inflamatii si boli parodontale, avand un rol important in protejarea gingiilor si a altor tesuturi in fata deteriorarii celulelor si dezvoltarii infectiilor bacteriene.

Potrivit specialistului, cele mai bune surse de antioxidanti sunt fructele si legumele (mere, fructe de padure, struguri, stafide), nuci, fasole si ceaiul verde si negru.

Ceaiul, de asemenea, tinde sa fie bogat in fluorura, despre care se stie ca este necesara pentru a avea dinti sanatosi.

6. Probioticele

Aceste bacterii bune pot ajuta la diminuarea placii bacteriene si mentinerea gingiilor sanatoase. Consuma iaurt fermentat, lapte batut, varza murata si chefir. 

Chiar si dupa ce mananci cele mai sanatoase alimente din aceasta lista, este intotdeauna recomandat sa cureti dintii  de resturi alimentare, zaharuri si acizi. Perierea, desigur, ar trebui sa fie un obicei nelipsit dupa masa, dar in cazul in care nu se poate realiza imediat, o guma poate reprezenta o solutie temporara.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimentele care mentin dintii sanatosi