Alergia la ambrozie: cum se manifesta si ce trebuie să faci?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 4, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ambrozia

Este cea mai alergenică buruiană din România, iar toamna multă lume suferă din cauza ei. Descoperă cum se manifestă alergia la ambrozie şi cum să eviţi simptomele supărătoare!
Chiar dacă primăvara este considerat de multă lume ca fiind cel mai alergen anotimp, potrivit specialiştilor toamna este momentul când se manifestă un număr important de alergii, printre care cea mai importantă este alergia la ambrozie.
Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri și polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă (în special buruieni), avertizează dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică.
"Deși există variații importante în funcție de condițiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” în perioada august-octombrie", explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.

Ce este ambrozia?

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri.
O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.
 
Cum se manifestă alergia la ambrozie?

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților acuză:
strănut frecvent
mâncărime nas/ ochi
secreții nazale abundente
ochi roșii (hiperemie conjunctivală).
În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare).
Specialistul avertizează: cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlnește în special la pacienții cu alergie la polenul de Ambrozie (iarba pârloagelor), cea mai alergenică buruiană din România.
De asemenea, este important de știut faptul că unii pacienți cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, “senzație de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe și legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.
Important! Persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Ce trebuie să faci dacă ai aceste simptome?

Este important să mergi la un consult la medicul alergolog pentru a-ţi indica tratamentul potrivit, nicidecum să iei medicamente după ureche şi care îţi pot înrăutăţi starea.
“Pacienții care au avut manifestări sezoniere (august - octombrie) în anii precedenți, sunt sfătuiți să efectueze un consult alergologic.
Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidență alergia și tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică - singurul tratament posibil curativ", explică specialistul. 
Sfatul specialistului pentru a evita simptomele neplăcute:
evită activitățile exterioare, în aer liber;
păstrează ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât și în mașină;
schimbă-ţi hainele după ce ieşi afară pentru perioade mai lungi de timp;
nu uita să faci un duș la sosirea la domiciliu;
spală-te frecvent pe față și mâini;
consumă cu precauție fructe și legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alergia la ambrozie: cum se manifesta si ce trebuie să faci?