Albirea dintilor acasa: ce metode functioneaza?

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 3, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru albirea dintilor

Descoperă cele mai comune trucuri de albire a dinţilor acasă, ce rezultate dau ele şi la ce eventuale efecte adverse pot fi expuşi dinţii.
Fie că este vorba despre tratamente sau alimente cu efecte miraculoase, cu siguranţă că ai încercat deja câteva dintre ele pentru a avea dinţii mai albi.
Dinţii albi reprezintă un semn al sănătăţii şi al unei bune igiene personale şi sunt, de asemenea, esenţiali pentru a avea un zâmbet frumos. Este de înţeles, prin urmare, de ce diferite „trucuri” de albire a dinţilor la domiciliu, cum ar fi preparea a diferite paste cu bicarbonat de sodiu sau, pur şi simplu, consumul anumitor alimente au devenit atât de populare.
„Cei care vor să îşi albească dinţii acasă trebuie să fie conştienţi, însă, că niciuna din metodele care pot fi aplicate la domiciliu nu vor aduce aceleaşi rezultate precum un serviciu de albire profesională, însă uneori poată fi observată o uşoară albire a danturii. Indiferent de metoda aleasă, este esenţial ca înainte de aplicare aceasta să fie discutată cu medicul dentist, pentru a avea siguranţa că nu vor fi deterioraţi dinţii”, avertizează dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Cele mai comune metode de albire a dinţilor acasă

1.Combinaţia dintre bicarbonatul de sodiu şi lămâie
Aceasta pare a fi una dintre cele mai populare metode de albire a dinţilor la domiciliu, fiind recomandată în diferite articole pe internet.
Din păcate, atenţionează medicii, repetat prea des tratamentul poate afecta smalţul dentar.
„În acest caz efectul de albire este, de fapt, unul abraziv, determinat de particulele de bicarbonat de sodiu, care îndepărtează depunerile superficiale de pe suprafaţa dinţilor. Orice acid, inclusiv acidul citric din lămâie, este dăunător dinţilor, dearece scoate calciul din smalţul dentar, făcându-l mai poros şi mai sensibil la carie, crescând şi sensibilitatea dentinară la persoanele predispuse la aceasta. Aşadar, perierea cu lămâie este nerecomandată de către medicii stomatologi”, spune medicul specialist.
Cei care sunt îngrijoraţi cu privire la deteriorarea smalţului dinţilor au la dispoziţie, însă, soluţii mai puţin agresive.

2. Fructele şi legumele
Pe lângă faptul dovedit că sunt delicioase, se crede despre căpşuni că pot ajuta la albirea dinţilor datorită a două elemente importante pe care le conţin: enzima numită acid malic şi vitamina C. Astringentul găsit în căpşuni ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafaţa dinţilor, în timp ce vitamina C spală placa bacteriană, o reţea de proteine, aderentă de suprafaţa dintelui, ce conţine bacterii şi zaharuri.
Multe persoane sunt de părere că şi fructele şi legumele mai tari, precum mărul, respectiv ţelina şi morcovii pot avea efect de albire a dinţilor, comportându-se ca o „periuţă” de dinţi naturală. „Într-adevăr, mestecarea lor îndepărtează excesul de alimente şi bacteriile din cavitatea bucală. Merele conţin şi ele acid malic, substanţă întâlnită şi în căpşuni (şi în produsele pentru albirea dinţilor), care poate îndepărta petele superficiale şi depunerile întâlnite la suprafaţa dinţilor prin accelerarea producţiei de salivă. Cu toate acestea, nu trebuie să ne aşteptăm la rezultatele remarcabile în ceea ce priveşte albirea”, spune medicul Mihaela Dan.

3. Produsele de albire din comerţ
Părerile medicilor sunt împărţite cu privire la eficacitatea produselor de albire disponibile în comerţ. În orice caz, cele sub formă de benzi sunt de evitat, deoarece nu distribuie pastă de albire uniform. Dinţii sunt, de obicei mai puţin albi în apropierea liniei gingiei, loc în care benzile nu pot ajunge.
În schimb, utilizarea produselor sub formă de gel poate fi mai potrivită.

4. Uleiul de cocos
O altă metodă controversată de albire a dinţilor o reprezintă clătirea cavităţii bucale cu ulei de cocos. Conform „tratamentului”, uleiul de cocos trebuie ţinut în gură timp de 20 de minute pe zi, de preferinţă, dimineaţa înainte de a mânca, pentru a ajuta la eliminarea plăcii şi bacteriilor din gură. Uleiul de cocos s-a fost dovedit eficient împotriva bacteriilor de tip Streptococcus mutans, care contribuie la apariţia de carii şi boli gingivale, astfel încât poate aduce beneficii sănătăţii orale, însă nu există dovezi ştiinţifice potrivit cărora ar avea şi un efect de albire.

5. Pastele de dinţi cu efect de albire
“Aceste produse disponibile în comerţ nu conţin substanţe chimice cu efect decolorant, ci doar particule abrazive care îndepărtează depunerile superficiale de pe dinţi, făcându-i să pară o nuanţă mai albi, aşa cum se întâmplă şi cu periajul profesional şi air-flow-ul”, explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont.
Aşadar, diferitele „tehnici” de albire a dinţilor folosite la domiciliu aduc rareori rezultatele dorite, iar în unele cazuri aceste tratamente făcute după ureche pot afecta în mod negativ dinţii şi gingiile. Medicii specialişti subliniază faptul că sănătatea danturii poate fi asigurată în primul rând printr-o bună igienta dentară, prin vizite regulate la stomatolog şi, odată, la 6 luni cu un detartraj şi periaj profesional.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: albirea dintilor acasa: ce metode functioneaza?