Acest obicei este cauza a 40% dintre cancere

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 15, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fumat

40% din cazurile de cancer diagnosticate în SUA sunt legate de fumat, informeaza un studiu federal dat publicitatii joi, relateaza AFP.

În SUA, fumatul este în scadere neta de decenii în randul adultilor, dar ramane totusi principala cauza evitabila a cancerului, subliniaza raportul Centrului pentru controlul si prevenirea maladiilor

Din 2009 si pana în 2013, în jur de 660.000 de persoane din SUA au fost diagnosticate cu cancer anual, potrivit acestui studiu care arata si ca 343.000 de decese pe an au fost rezultatul unei tumori canceroase legate de fumat în aceasta perioada.

‘Exista peste 36 de milioane de fumatori în prezent în SUA', a precizat directorul CDC, dr. Tom Frieden.

‘În mod trist, aproape jumatate dintre ei risca sa moara prematur de boli legate de fumat, iar sase milioane din cauza cancerului daca programele federale pentru a-i ajuta pe fumatori sa se lase fumat nu sunt aplicate', a avertizat el.

Fumatul este responsabil pentru cancerul la plamani, dar si pentru tumori la gura, gat, esofag, stomac, rinichi, pancreas, ficat, splina, col uterin, colon, rect, precum si pentru aparitia leucemiei mieloide cronice.

CDC subliniaza progresele care s-au realizat în ultimii 25 de ani împotriva tabagismului. Astfel 1,3 milioane de decese provocate de cancere legate de fumat au putut fi evitate în aceasta perioada datorita campaniilor împotriva fumatului.
Potrivit unui alt studiu al „National Health Interview Survey", publicat tot joi de CDC, proportia fumatorilor în randul adultilor americani a scazut de la 20,9% (45,1 milioane) în 2005, la 15,1% (36,5 milioane) în 2015.

Numai în perioada 2014-2015 scaderea numarului de fumatori a fost de 1,7%, ducand la cel mai redus procent de fumatori de cand CDC a început sa publice aceste statistici în 1965.

‘Cand SUA investesc în programe extinse de preventie a cancerului, inclusiv în lupta împotriva tabagismului, putem constata regrese benefice la toata populatia si o diminuare a mortalitatii provocate de cancerul legat de fumat', a subliniat dr. Lisa Richardson, directoare a diviziei de preventie a cancerului din cadrul CDC.

Aceasta si-a exprimat totusi regretul ca aceste programe de preventie variaza mult între state, ca si accesul la îngrijiri medicale si tratamente.

Frecventa tabagismului si rata de mortalitate sunt cele mai ridicate în randul americanilor de culoare în comparatie cu alte grupuri etnice, precum si în randul populatiilor din comitatele în care proportia celor cu studii superioare este cea mai scazuta sau nivelul de saracie este cel mai ridicat.

Incidenta cancerului legat de fumat ramane mai mare în randul barbatilor (250 la 100.000) decat la femei (148 la 100.000), precizeaza CDC.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: acest obicei este cauza a 40% dintre cancere