8 preparate vindecatoare pe baza de echinaceea

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 9, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru 8 preparate vindecatoare pe baza de echinaceea

Echinaceea este bogata in polizaharide care ajuta la protejarea celulelor impotriva invaziei de virusi si de bacterii. Are si proprietati antifungice si antibacteriene, ceea ce o face eficienta impotriva unor infecti micotice si bacteriene.
Este intotdeauna mai eficienta daca este luata la primele semne de boala. Este in mod special eficienta in caz de infectii bronsice si respiratorii, de dureri in gat sau de infectii bucale.

Actiunea hipoglicemianta a extractelor din frunze a fost confirmata de mai multi cercetatori. S-au obtinut rezultate pozitive si in distrofii ale miocardului.

Extern, infuzia concentrata din frunze sau sucul acid au proprietati dezinfectante si astringente ale afectiunilor bucale si ale faringelui.
In afectiunile dermatologice, echinacea este recomandata in caz de acnee, herpes, eczeme, psoriazis, in administrare interna sau externa.
Datorita efectelor antiseptic, antibacterian si cicatrizant, echinacea este indicata in tratarea diverselor rani, ulceratii, intepaturi de insecte, plagi infectate si furuncule.

Echinaceea este aliatul sanatatii tale in sezonul rece, dar nu numai. 8 motive de a folosi preparate cu echinaceea

Substante active
Polizaharide, cafeina, echinacozida, sescviterpene, taninuri, acid linoleic, betacaroten, vitamina C

Modalitati de folosire
1. Infuzie de echinaceea infuzia din 1 lingurita la 250 ml apa fiarta, 2-3 cani/zi. Cura dureaza intre 21 si 30 de zile, cu pauza 1 luna, dupa care se poate relua. Se pot face cure si de 10 zile, urmate 3 luni la rand.

2. Tinctura de echinaceea- obtinuta din radacina proaspata sau uscata de echinaceea pusa la macerat in alcool de 40 grade timp de 4-6 saptamani.
Mod de utilizare: pentru o situatie acuta, ia ¼  ( 1 ml sau 35 de picaturi) pana la ½ lingurita ( 2.5 ml sau 88 de picaturi) la fiecare ora sau cat de des este nevoie. Pentru o inflamatie sau o infectie cronica, ia ½ lingurita de trei ori pe zi, timp de 2 saptamani, apoi fa o pauza de doua saptamani si repeta ciclul atat cat este nevoie.

3. Spray de achinaceea pentru dureri in gat: are efect racoritor si vindeca durerile si/sau infectiile in gat.
Pentru a obtine solutia, ai nevoie de  ¼ cana de tinctura de echinaceea, 1/8 cana de glicerina vegetala sau de miere, 1/8  cana de apa, 1-2 picaturi de ulei esential de menta. Mod de preparare: combina tinctura de achinaceea, glicerina si apa. Adauga uleiul esential de menta pana cand spray-ul capata gustul potrivit. Toarna intr-o sticla cu pulverizator.
Mod de utilizare: pulverizeaza direct in fundul gurii, inspre gat, la fiecare jumatate de ora sau ori de cate ori este nevoie.

4. Pulbere - planta uscata se macina cu rasnita electrica de cafea. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In infectiile acute poti lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, deoarece este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale.
Nu se macina mai mult decat cat se consuma in 2-3 zile si se pastreaza in borcane inchise ermetic.

5. Sucul de echinacea obtinut prin presarea plantelor proaspat culese, se administreaza pentru a preveni si vindeca infectiile virale sau microbiene, sau in curele pentru detoxifierea organismului. Se administreaza cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, timp de 3 zile. Dupa o pauza de alte 3 zile, se administreaza inca 3, timp de maximum 30 de zile.

6. Cataplasma: planta se macina cu rasnita de cafea, dupa care se amesteca cu putina apa calda ca sa formeze o pasta care se intinde pe un pansament si se aplica local. Se poate pastra 24 ore.

7. Unguentul cu echinaceea se obtinute exclusiv pe cale industriala, fiind o combinatie dintre extractul de echinacea si o baza de unguent, de regula hidratanta. Se foloseste cu succes pentru tratarea ranilor si arsurilor de gravitate mica si medie, pentru cicatrizarea estetica, pentru tratarea tenului alergic si sensibil la infectii, ca adjuvant in psoriazis, arsuri etc.

8. Solutie pentru frectie este utila atat ca dezinfectant cat si ca antiinflamator muscular
Pentru a obtine solutia ai nevoie de 30 gr de pudra de radacina de echinaceea, 30 gr. pudra de radacina de gentiana, 30 gr. de smirna, 7 gr.boia iute, 500 ml de alcool sanitar. Amesteca plantele, pune-le intr-un recipient de sticla, toarna alcoolul si pune-l intr-un loc calduros timp de 4-6  saptamani avand grija sa agiti zilnic. La sfarsitul perioadei, strecoara si depoziteaza in sticlute.
Aplica fie direct pe rani, fie cu un pic de vata imbibata pe zona infectata. Repeta cat de des este nevoie pana cand infectia dispare.

sursa:infuziedesanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 8 preparate vindecatoare pe baza de echinaceea