6 sfaturi ca sa ameliorezi simptomele cauzate de psoriazis

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 14, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru psoriazis

Psoriazisul poate genera stres, neliniste și uneori poate conduce chiar la anxietate. Daca aceasta boala nu-ti da liniște, primul pas spre a opri avansarea ei este sa-ti pastrezi calmul. Cu ajutorul celor șase sfaturi ușor de urmat vei putea ameliora considerabil aceasta afectiune.

1. Redu stresul și anxietatea

Multi oameni cred ca stresul este asociat cu psoriazisul lor. Exista dovezi care arata ca stresul poate fi un factor care declanseaza primul episod agresiv al bolii sau determina agravarea psoriazisului existent. De asemenea, cercetarile arata ca stresul poate amplifica perceptia durerii si poate inrautati simptomele psoriazisului.

Daca simti ca stresul este un factor important in psoriazis este bine sa consulti medicul care ar putea sa te ajute in privinta unor tehnici si activitati de gestionare a stresului. Exista insa și anumite exercitii pe care le poti face fara indrumare medicala. 

De exemplu, pune o mana pe abdomen. Inspira adanc pe nas, astfel incat abdomenul sa-ti impinga mana. Apoi expira lent pe gura si vei simti cum mana revine. incerca sa efectuezi acest exercitiu de pana la 10 ori.

Concentreaza-te pe aspectele vietii care te fac fericita. O gandire pozitiva te poate ajuta sa te descurci in toate situatiile pe care viata ti le va aduce in cale.

2. Pastreaza-ti pielea hidratata

Un simptom frecvent asociat cu psoriazisul este ingrosarea pielii, care devine aspra, descuamata, cu cruste, deoarece celulele exterioare ale pielii se reproduc prea repede. Daca pielea devine prea uscata si descuamata, exista riscul ca aceasta sa crape si chiar sa sangereze.

Este important sa te preocupi de o buna hidratare a pielii care te va ajuta sa mentii efectul tratamentului și sa reduci descuamarea.

De fiecare data cand faci baie sau dus, spala-te intotdeauna cu apa calduta, caci apa fierbinte poate agrava fenomenul de exfoliere si descuamare.

Atunci cand usuci pielea, tamponeaz-o usor pentru a o usca. incerca sa folosești produse de ingrijire care sunt delicate cu pielea. Evita produsele parfumate si alege o solutie delicata de spalare corporala in locul sapunului, deoarece acesta poate usca pielea.

3. Stapanește-ti impulsurile

Daca pruritul provocat de psoriazis te provoaca sa scarpini zona afectata, este posibil sa stii deja ca scarpinarea poate agrava inflamarea pielii determinand intensificarea iritatiei provocate de leziuni si chiar craparea acestora.

Acest lucru poate accentua stresul legat de psoriazis care, la randul sau, poate agrava simptomele. Senzatia de mancarime este un fenomen cunoscut printre persoanele cu psoriazis si, exista mai multi pasi pe care ii poti parcurge pentru a-l intrerupe.

Pastreaza un jurnal si noteaza momentele si situatiile in care impulsul de a te scarpina este mai puternic – noteaza daca pruritul pielii este real sau daca doar simti nevoia sa te scarpini din obisnuinta. Noteaza factorii care declanseaza pruritul – de exemplu, vorbitul la telefon, privitul la televizor – si gasește comportamente substitutive pentru a opri pruritul. Poate desenatul, scrisul sau trimiterea unui mesaj unui prieten?

4. Alege sa faci sport

Activitatea fizica este una dintre cele mai simple si mai eficiente modalitati de gestionare a stresului. Aceasta stimuleaza eliberarea unor hormoni care induc o stare de bine - endorfinele. Cercetarile au aratat ca efectuarea de exercitii fizice chiar si de numai 20 de minute pe saptamana are deja un efect de crestere a starii psihice de bine, dar cu cat mai multe exercitii fizice vei face, cu atat te vei simti mai bine. Gasește un sport care iti place. Acesta va creste rezistenta fizica si te va ajuta sa te relaxezi.

5. invata sa-ti controlezi tulburarile de somn

Privarea de somn poate creste probabilitatea de instalare a stresului, anxietatii sau depresiei și implicit, poate agrava afectiunile cauzate de psoriasis. Daca ai un somn agitat si te simti frustrata deoarece nu poti dormi, incearca cateva tehnici de relaxare. Meditatia si tehnicile de vizualizare au ajutat multe persoane, astfel ca merita sa analizezi si acest aspect.

De asemenea, asigura-te ca dormitorul are temperatura adecvata, ca patul este confortabil si ca lenjeria de pat este curata.

Este important sa eviti spalarea lenjeriei de pat cu detergenti care pot irita pielea, iar pentru a te asigura ca nu dai frau impulsurile de a te scarpina, pastreaza o crema emolienta langa pat.

6. Gasește tratamentul potrivit pentru tine

Este posibil sa dureze o perioada pana sa gasești tratamentul potrivit pentru tine, insa acest fapt nu trebuie sa te descurajeze. Fiecare persoana este diferita și unele tratamente au rezultate mai bune sau mai slabe in functie de persoana. Uneori, rezultatele tratamentului apar repede, iar alteori sunt intarziate. Din nefericire, acest decalaj poate induce in eroare unele persoane care vor considera ca tratamentul nu functioneaza și il vor intrerupe. 

Este important sa urmarești evolutia bolii si sa tii medicul la curent. Pentru a putea monitoriza mai bine afectiunea pe care o ai, pastrarea unui jurnal este posibil sa te ajute sa faci fata mai bine psoriazisului.

Poti pastra notite despre cum a fost ziua ta, cum te-ai simtit, poti urmari dieta si episoadele agresive ale bolii – acest lucru te poate ajuta sa identifici factorii care declanseaza boala.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 6 sfaturi ca sa ameliorezi simptomele cauzate de psoriazis