6 afectiuni care se manifesta prin colici renale

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 10, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru 6 afectiuni care se manifesta prin colici renale

Colina renala reprezinta cea mai tipica durere de origine renala si este datorata punerii in tensiune a bazinetului de catre urina adunata asupra unui obstacol recent aparut sau completat. Precedata uneori de dureri testiculare, polakiurie, mictiuni imperioase, aparitia colicii este favorizata de trepidatii, consum mare de lichide sau deshidratare, efort fizic, caldura etc. 

Cum se manifesta si cat dureaza colica renala
Cel mai adesea debuteaza noaptea, violent - ca o lovitura de pumnal, in regiunea lombara. Durerea se extinde rapid pe traiectul ureterului si in teritoriul genito-crural al plexului lombar, interesand flancul, fosa iliaca, regiunea inghinala, micul bazin, organele genitale externe si fata interna a coapselor. 

Uneori durerea poate difuza de-a lungul nervului sciatic pana in spatiul popliteu. 

Colica renala coexista cu tulburari urinare, indeosebi vezicale care atrag atentia asupra aparatului urinar: polakiurie, mictiuni dureroase, hematurie. Bolnavul cu colica renala este anxios, agitat si cauta mereu o pozitie care sa-i aline durerea. 

In forma sa tipica, colica renala se insoteste si de fenomene cardio-circulatorii (bradicardie, paloare, raceala extremitatilor, transpiratii) sau digestive (greturi, varsaturi, sughit, meteorism), care pot duce la confuzii cu apendicita acuta, hernia inghinala, colecistita acuta, colica biliara, pancreatita acuta sau chiar infarctul miocardic. In colica renala lipseste insa contractura abdominala, febra.

Durata colicii este de obicei variabila - in general ea evolueaza in cateva ore, mai rar zile si este urmata la un interval variabil de alte pusee dureroase. Antialgicele nu au decat o actiune tranzitorie. 

Boli care au ca simptom colica renala

Colica renala poate sa apara in:
- litiaza renala (cea mai frecventa cauza)
- tuberculoza renala
- hematurii, prin migrarea cheagurilor de sange
- cancerul renal, prin eliminarea de tesut necrozat
- infarctul renal
- hidronefroza si malformatii congenitale 

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 6 afectiuni care se manifesta prin colici renale