5 semne clare că trebuie să schimbi perna pe care dormi

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru perne

Oricât ar fi de bună și de rezistentă, trebuie să schimbi perna pe care dormi de obicei, pentru că are și ea o viață limitată. Chiar dacă nu are data expirării pe etichetă, o pernă îți spune singură când trebuie să o scoți din uz.
Ar trebui să schimbi perna cu umplutură din pene sau din spumă o dată la 18 luni. Dacă și-a păstrat forma și ești mulțumită de ea, nu trebuie să o arunci. Trebuie doar să îți iei una nouă și să le folosești pe rând cât un an sau un an și jumătate.
Producătorii garantează că pernele de calitate pot fi folosite cel puțin 3 ani, dar cu pauze, timp în care trebuie spălate și dezinfectate.

Iată de ce trebuie să schimbi perna preferată
Un simplu test te ajută să îți dai seama când trebuie să înlocuiești perna pe care dormi de obicei:
Îndoaie perna pe jumătate;
Pune deasupra un papuc cu talpa în sus;
Dacă perna revine la forma inițială și papucul cade, perna este încă bună și o mai poți păstra;
Dacă perna rămâne îndoită și papucul deasupra, înseamnă că și-a pierdut elasticitatea și trebuie înlocuită.

Alte semne care îți arată să schimbi perna
Te scoli dimineața cu durere de ceafă și ai mușchii gâtului tensionați și dureroși; durerea poate coborî spre umeri, pe spate și chiar spre șolduri, pe traectul nervilor.
Ai senzația de ”față mototolită” dimineața, ai pielea transpirată, cu pete roșii și riduri adânci; acest lucru înseamnă că materialul din care e făcută perna nu mai lasă pielea să respire, iar tenul tău are de suferit.
Dacă dimineața nu ai senzația că ai dormit profund și nu te simți proaspătă și revigorată, perna poate fi de vină pentru somnul tău întrerupt și agitat.
În cazul în care suferi mai des de dureri de cap dimineața, deși ai dormit suficient, tot perna poate fi cauza.
Strănuți tot mai des când te trezești, iar în acest caz poate fi de vină umplutura pernei, acarienii, bacteriile sau mucegaiul care s-au dezvoltat în interior, dacă nu ai spălat-o niciodată.

Este important să speli pernele în fiecare an
Pernele care se găsesc azi în comerț pot fi toate spălate la mașină, chiar dacă au umplutură sintetică sau din pene și puf.
Ele sunt fabricate în așa fel încât să nu își piardă forma, chiar dacă le speli de mai multe ori, iar producătorii recomandă să fie spălate anual.
Mult mai des, bineînțeles, trebuie spălată husa pernei, în fiecare lună sau la două luni.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 semne clare că trebuie să schimbi perna pe care dormi