5 obiceiuri matinale care te fac sa te simti obosit intreaga zi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 4, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru 5 obiceiuri matinale care te fac sa te simti obosit intreaga zi

Este ideal sa incepi fiecare dimineata plin de energie, cu bateriile incarcate pentru o zi intreaga petrecuta la munca. Exista insa cateva greseli pe care le facem inca de cand deschidem ochii, care ne impiedica sa incepem ziua in forta.

Nu te hidratezi dupa ce te  trezesti 

Motivul pentru care va treziti cu gura uscata dimineata este deshidratarea. In timp ce dormiti, corpul continua sa absorba apa bauta pe tot parcursul zilei. Acest lucru inseamna ca timp de aproximativ opt ore (durata ideala de somn pe parcursul noptii) corpul foloseste toate rezervele de apa. Daca nu va rehidratati, veti pierde din ce in ce mai multa energie. Cercetarile in domeniu efectuate la Universitatea din Conneticut, SUA, au aratat ca un nivel scazut de hidratare poate duce la proasta dispozitie, stare de confuzie si senzatie de oboseala. Daca nu va hidratati suficient in prima parte a zilei, acest fapt va afecteaza nivelul de hidratare pentru tot restul zilei, spune Leslie Bonci, director responsabil de nutritia sportivilor la Center for Sports Medicine din cadrul Universitatii Pittsburgh. Beti aproximativ 650 ml de lichide in prima ora dupa trezire, pentru a va simti mai alerti, mai bine dispusi si a avea mai multa energie pentru mai tarziu, recomanda specialistul pentru publicatia Men's Health. 

Faci sport pe stomacul gol si nu mananci destule proteine dimineata 

Daca mancati la micul dejun alimente precum fulgii de ovaz si banane, ele va pot tine de foame o ora-doua, dar nu e bine sa asteptati pana la pranz pentru a consuma proteine. Lipsa proteinelor in prima parte a zilei are efecte negative asupra masei musculare, arata un studiu realizat la University of Texas. In cadrul studiului, persoanele care au mancat cate 30 de grame de proteine la fiecare dintre cele 3 mese ale zilei au avut o rata de sinteza a proteinelor musculare cu 25% mai mare decat persoanele care mancau aceeasi cantitate de proteine in total, pe zi, dar consumau cea mai mare parte din ele la cina. Asadar, e preferabil sa mancati la micul dejun, pe langa cereale si fructe, si alimente bogate in proteine, cum ar fi oua. De asemenea, este important sa va mobilizati dimineata si sa faceti sport dupa micul dejun, fie ca este acasa ori la sala de fitness. Este de preferat sa incepeti ziua in acest mod  deoarece va veti incarca bateriile inca de la prima ora a diminetii. Nu asteptati sa mergeti la sala seara, dupa o zi intreaga de munca. Veti fi extenuati. 

Petreci in fiecare dimineata timp cu ochii in telefon 

Nu telefonul trebuie blamat, ci faptul ca petreceti prea mult timp pe el stand in pat dimineata. „Patul a fost creat pentru a dormi in el. Daca stai in pat, in acel moment ai senzatia ca este timpul sa dormi si nu sa incepi o noua zi“, spune Raj Dasgupta, membru al American Academy of Sleep Medicine. Este si mai rau daca adormiti din nou. Daca cele zece minute pe care vreti sa le mai dormiti se transforma in o ora, atunci vei rata o zi plina de energie. Sa te trezesti din acel somn adanc poate fi mai obositor decat daca v-ati fi trezit atunci cand a sunat alarma. 

Faci dus seara 

Un dus fierbinte, care va relaxeaza muschii, indeparteaza stresul si va pregateste de somn este ceea ce va doriti seara, nu? Conform spuselor lui Raj Dasgupta, dusul facut seara, adesea in dorinta de a dormi mai mult dimineata, nu are efectele pe care le sperati. In timp ce te apropii tot mai mult de ora obisnuita de somn, corpul incepe sa se relaxeze si scade temperatura. Deci, sa faci un dus fierbinte seara e ca si cum ti-ai reincarca bateriile, temparatura corpului va creste din nou si va fi mai greu sa scada si organismul sa fie pregatit de somn. Dusul de dimineata este perfect ca sa te umple de energie si te va trezi imediat. 

Nu te expui la lumina naturala dimineata 

Majoritatea oamenilor prefera intunericul dimineata, tin jaluzelele coborate sau trag de seara draperiile pentru a nu ii deranja lumina. Astfel, in prima parte a zilei, acestia nu se expun luminii naturale. Aceasta situatie are, in timp, efecte negative asupra sanatatii; printre altele, afecteaza indicele de masa corporala (IMC), arata un studiu efectuat la Universitatea Northwestern. Persoanele care au fost expuse luminii naturale mai mult in cursul dupa-amiezii aveau un IMC mai mare decat cei care au avut parte de lumina naturala in cursul diminetii. Expunerea cel putin 20-30 de minute la lumina naturala, in cursul diminetii, ajuta la reglarea ceasului biologic intern al organismului si la reglarea nivelului de energie, a apetitului si a metabolismului. In timp ce te pregatesti sa pleci la munca, profita de lumina naturala, trage larg draperiile si lasa razele soarelui sa patrunda in casa.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 5 obiceiuri matinale care te fac sa te simti obosit intreaga zi