10 factori de risc in producerea accidentului vascular cerebral

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 1, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru 10 factori de risc in producerea accidentului vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este un dintre cauzele principale de invaliditate si deces. In Europa se inregistreaza intr-un singur an peste un milion de cazuri. In plus 66% dintre persoanele care sufera un astfel de accident provin din starile slab sau mediu dezvoltate.
Romania se situeaza in primele trei tari europene in ceea ce priveste incidenta bolilor cerebrovasculare si mortalitatea din aceasta cauza. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile neurocognitive, ce au drept consecinta finala dementa.

Ce sa faci pentru a scadea riscul accidentului vascular cerebral
Medicii spun ca este obligatoriu sa tineti cont de urmatoarele reguli daca vreti sa nu suferiti un accident vascular cerebral.

1. Tineti sub control hipertensiunea arteriala! 
Este factorul metabolic cel mai sever. Tensiunea trebuie sa fie sub valoarea de 130/80 mmHg. Hipertensiunea arteriala trebuie depistata precoce si tinuta sub control toata viata. Scaderea tensiunii cu un punct reduce riscul de AVC cu 25%.

2. Limitati grasimile si zaharul! 
Alimentatia de tip fast-food dubleaza riscul de AVC. Este demonstrat stiintific de o echipa de la Harvard School of Public Health. Nici bauturile carbogazoase nu au ce sa caute intr-un stil de viata sanatos, din cauza cantitatilor uriase de zahar pe care le contin. Regula de a manca cinci fructe si legume pe zi este esentiala pentru sanatatea vaselor de sange.

3. Fugiti de sedentarism! 
A ramane intepenit pe un scaun ore în sir, cinci zile pe saptamana, si a lancezi pe canapea in weekend reprezinta o cale sigura de imbolnavire. Mersul pe jos, macar de doua ori pe saptamana, cel putin 30 de minute trebuie sa devina obisnuinta.

4. Stop fumatului! 
Tinerii fumeaza din ce in ce mai mult, iar aceasta este una dintre cauzele exploziei de atacuri cerebrale la varste de 40-50 de ani.

5. Ingrijiti-va inima! 
In cazul in care suferiti de fibrilatie atriala sau tulburari de ritm cardiac, tratati cu atentie aceste suferinte ale inimii. Bataile neregulate ale inimii pot duce la migrarea unui cheag de sange catre creier si determinarea unui AVC.

6. Mai putina sare! 
Diminuarea consumului de sare ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale. Mare atentie la sarea ascunsa in produsele din comert, mezeluri, semipreparate, congelate, branzeturi, sosuri, snacksuri, conserve.

7. Fiti atenti la colesterol! 
In acest sens, limitati pe cat posibil consumul de grasimi animale, branzeturi fermentate, maioneze, sosuri.

8. Monitorizati glicemia! 
După varsta de 50 de ani, persoanele predispuse la diabet si cele care au probleme cu greutatea corporala trebuie sa efectueze periodic analize de sange pentru determinarea riscului de diabet.

9. Aveti grija la calitatea somnului! 
Sindromul de apnee in somn afecteaza tot mai multe persoane. Caracterizat prin sforait si opriri repetate ale respiratiei in timpul somnului, acest fenomen favorizeaza pe termen lung riscul de AVC, deoarece creierul sufera din cauza lipsei de oxigen în timpul somnului.

10. Alcool, cu moderatie! 
Persoanele care consuma excesiv alcool, in special cele care au frecvent intoxicatii acute cu alcool (betii), prezinta un risc major de atac cerebral.

sursa: ziaruldesanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 10 factori de risc in producerea accidentului vascular cerebral