Peste in Crusta de Sare

Posted by Alin Marinescu on Sunday, January 1, 2017 Under: retete culinare
Imagini pentru Peste in Crusta de Sare reteteculinare.ro

Ingrediente:

 pesti 2 buc - aproximativ 1 kg
 sare 1
 5 kg
 albusuri 4
 lamaie
 tarhon

Mod de preparare:

Am pus de doi pesti in crusta de sare, pe care i-am desavarsit cu cea mai mare arta. Nu e nimic spectaculos si cred ca asta va fi cea mai scurta reteta a mea. Dar gustul pestelui facut astfel este unic - nu se compara cu cel de pe gratar (evident: d) - dar depaseste pe cel facut la abur sau in folie. 

Deci: pesti, sare si albusuri de ou - la 1 kg de peste, 1, 5 kg de sare si 4 albusuri nebatute. 
Nu curatiti pestii de solzi, scoateti doar maruntaiele din burtica si inlocuiti-le cu felii de lamaie si tarhon (sau alta iarba care va place - la vîrlanii mei a mers foarte bine tarhonul) 

Amestecati sarea cu albusurile, faceti un prim strat intr-un vas ce merge la cuptor, asterneti pestii unsi cu ulei, cu sau fara ierburi deasupra si acoperiti-i cu al doilea strat de maglavais. Ca sa fiti sigure ca nici o soapta de peste nu rasufla, mai presarati niste sare grunjoasa simpla peste sarcofag si gata, la cuptor cu ei pentru o jumatate de ora per kilogram de peste. 

Totusi, trebuie sa va cunoasteti indeaproape cuptorul - eu nu am termometru si nici cuptor dastept, asa ca socotesc dupa ureche si experienta - cand incepe a mirosi a peste copt, inchid focul. 

Dupa ce scoateti din cuptor, trazniti-i sarcofagului un satar in freza si sa vedeti cum se desprinde "gipsul de sare" de pe domnia sa peşte, ca un mulaj de pe faţa unui faraon!

In : retete culinare 


Tags: peste in crusta de sare