Usturoiul, antibiotic natural pentru multe boli

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, October 20, 2014 Under: sanatate

Usturoiul, antibiotic natural pentru multe boli

Usturoiul este un antibiotic natural care protejeaza sistemul imunitar impotriva bacteriilor, ciupercilor si a virusilor.

Principalul ingredient activ din usturoi este numit alicina, exact ceea ce ii da acestuia mirosul caracteristic. Mai mult, in usturoi exista mai mult de 100 de substanțe nutritive utile – beta-caroten, acid folic, beta-sitosterol, geraniol, rutin, quercetin, tiamina, niacina, vitamina C, cisteina, zinc, calciu, magneziu, mangan, seleniu, si altele.

Usturoiul este un antibiotic natural

Studiile in vitro au stabilit ca usturoiul are o activitate puternica antibacteriana si antifungica. Oamenii de stiinta recomanda luarea de usturoi sau supliment alimentar regulat, mai ales in timpul sezonului rece, cand multi oameni au gripa, pentru a preveni astfel gripa si raceala.

Usturoiul scade tensiunea arteriala

Potrivit cercetarilor, usturoiul actioneaza hipotensiv. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Mississippi au dezvaluit ca usturoiul reduce tensiunea arteriala sistolica cu cel putin 9 mmHg, iar cea diastolica cu 5mmHg. Efectul este mai mare la persoanele cu tensiune arteriala crescuta, impreuna cu nivel ridicat de colesterol. La persoanele cu o circulatie a sangelui normala, nu a existat nici un efect hipotensiv.

Usturoiul scade colesterolul

Studiile stiintifice au aratat ca usturoiul reduce colesterolul rau (LDL) și trigliceridele. Mai mult, usturoiul previne peroxidarea lipidelor, si previne astfel ca colesterolul rau sa fie oxidat in substante nocive. Usturoiul reduce nivelul de homocisteina – unul dintre principalii vinovati pentru osteoporoza, boli cardiovasculare, boala Alzheimer si altele.

Ateroscleroza ai usturoiul

Usturoiul, prin intermediul substanțelor sale active si alicina reduce formarea cheagurilor de sange si riscul de formare a placii aterosclerotice.

Usturoiul benefic pentru sanatatea barbatilor

Conform unui studiu recent, usturoiul reduce riscul de cancer de prostata. Oamenii de stiinta au monitorizat 238 de barbati cu cancer de prostata si 471 barbati sanatosi in Shanghai, pentru a stabili obiceiurile lor alimentare. Pentru cei care au consumat regulat usturoi, ceapa si praz in fiecare zi, riscul de cancer de prostata a fost redus cu 50%.

Un alt studiu efectuat la sobolani a demonstrat ca consumul de usturoi in combinatie cu o dieta bogata in proteine, creste nivelul de testosteron din sange.

Usturoiul si tumorile

Studiile epidemiologice moderne au descoperit ca un aport mai mare de usturoi si ceapa se coreleaza pozitiv cu reducerea riscului de mai multe tipuri de cancer. Acest efect de inhibare include modularea mutagenezei tumorii activitatii enzimatice și reduce proliferarea celulelor canceroase. Alicina prezenta in ceapa si usturoi, induce apoptoza (moartea celulara programata) in anumite celule maligne umane, cum ar fi celulele de cancer de san, de colon și de prostata, si celule de limfom.

Dozare

Persoanele care doresc sa consume usturoi si nu au nici o problema cu mirosul caracteristic, pot manca unul sau doi catei de usturoi crud in fiecare zi. In unele zone din China, oamenii consuma zilnic opt catei de usturoi. Cei care cred ca mirosul de usturoi este prea respingator, pot achizitiona o varietate de tablete si capsule cu substanta activa din usturoi – alicina.

Efecte secundare

Usturoiul are proprietati anti-coagulare, astfel incat este util pentru persoanele care sufera de probleme de sangerare sau ia medicamente anticoagulante (indometacin, acid acetilsalicilic), insa ar trebui sa consulte un medic inainte de utilizarea regulata a usturoiului. Trebuie evitat consumul de usturoi inainte de interventia chirurgicala sau de nastere.

Usturoiul are capacitatea de a reduce in mod semnificativ zaharul din sange si de aceea este mai bine sa se monitorizeze nivelul de glucoza in mod regulat si sub supraveghere medicala.

Alte efecte secundare ale consumului crescut de usturoi includ stomac deranjat, balonare, respiratie urat mirositoare si mirosul corpului.

sursa: bewoman.ro

In : sanatate 


Tags: usturoi  antibiotic  boli