Folosit de o perioada extrem de scurta in Europa, uleiul de argan este utilizat in scop curativ in tara de origine, Maroc, de mii de ani.

Uleiul de Argan este cel mai rar ulei din intreaga lume iar pentru extragere lui este nevoie de aproximativ 6 arbori de Argania Spinosa. Are un continut foarte mare de acizi grasi nesaturati, acid linoleic, vitamina E si steroli.

Uleiul se obtine semintele arborelui Argania Spinosa care sunt prajite si uscate timp de o saptamana, dupa care abia se poate extrage uleiul. Din cauza caracteristicilor sale nutritive si cosmetice este unic in lume. In medicina traditionala este folosit in combaterea acneei, varicelei, reumatismului si in scaderea nivelului de colesterol, dar si ca produs de infrumusetare, pentru intretinerea pielii si a parului.

Este singurul produs care se poate folosi pentru infrumusetarea si ingrijirea intregului corp. Se foloseste la masaj, hidratare, refacerea filmului hidrolipidic, anti-imbatranire, cicatrizant – pe corp si fata, pentru par, unghii fragile. La masaj acest ulei combina utilul cu placutul, combinand placerile senzuale ale masajului cu beneficiile aduse organismului.

Uleiul de Argan are pentru pielea corpului uman aceleasi proprietati ca si uleiul de masline. Din cauza ca este bogat in acizi grasi esentiali si vitamina E acest ulei are proprietati hidratante si revitalizante. Aceste motive il fac foarte bun in combaterea uscarii pielii, pentru hranirea parului uscat si pentru intarirea unghiilor. Uleiul de argan este foarte repede asimilat de catre piele si nu lasa urme pe piele.

Este un produs foarte folosit in cosmetica si poate fi folosit in starea lui naturala la masaj anti-stres, hidratare, refacerea filmului hidrolipidic, cu efect anti-imbatranire si cicatrizant.

In medicina traditionala se spune ca daca tii in gura timp de doua minute ulei de argan te vei vindeca de suferinte. Cu toate ca nu poate fi numit chiar un panaceu universal, se dovedeste a fi foarte bun in combaterea si tratarea unor afectiuni dermatologice, chiar si a psoriazisului. Daca se foloseste in amestec cu lavanda sau trandafir, acest ulei are si rol sedativ.

In anumite afectiuni acest ulei miraculos se poate folosi si in uz intern. O lingura de ulei luata in fiecare dimineata iti va reduce nivelul colesterolului si trateaza hipertensiunea arteriala. Acelsi tratament da rezultate si in tratarea obezitatii, are rol hepatoprotector, antioxidant si anticancerigen.

Din cauza substantelor antioxidante pe care le contine, uleiul de argan, neutralizeaza radicalii liberi. Protejeaza membrana celulara de oxidarea lipidica, incetinind astfel procesul de imbatranire, hidratand si hranind pielea. Se poate folosi cu succes pentru tratarea pielii, fortifiant in tratamentul parului uscat si degradat si in tratarea unghiilor.

In medicina traditionala, uleiul de Argan este utilizat si pentru tratarea pielii copilului (in special pentru cicatrizarea eruptiilor de varicela), a vergeturilor (ideal pentru abdomenul femeilor gravide), pielii crapate, acneei, psoriazisului, eczemelor, arsurilor si cicatricilor. Una dintre cele mai renumite proprietati ale acestui produs miraculos este actiunea lui asupra efectului de imbatranire al pielii.

In cultura Marocului se obisnuieste sa se dea o lingurita de ulei de Argan noilor nascuti, in acest fel li se ureaza acestora viata lunga.

sursa: 
demoiselle.ro