Tot ce trebuie să știi despre bacteria ulcerului

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, September 11, 2014 Under: sanatate


Bacteria Helicobacter pylori este vinovată, în cele mai multe cazuri, de apariția ulcerului, fiind una dintre cele mai răspândite infecții din lume. Din acest motiv, este bine să afli cum te poți infecta, care sunt simptomele ei și, mai ales, ce complicații dă.

Stresul, fumatul, regimul alimentar nesănătos, dar și consumul în exces de anumite substanțe antiinflamatoare cum sunt aspirina, ibuprofenul sau diclofenacul pot duce la apariția ulcerului.

Aproape 80% din cazurile de ulcer gastric și 90% din cele de ulcer duodenal sunt cauzate de infecția cu Helicobacter pylori. Bacteria poate fi luată din sursele de apă tratate necorespunzător, din alimentele neprocesate, dar și pe cale orală, de la o persoană purtătoare.

În general, bacteria poate fi prezentă în organism fără simptome, însă în cazul persoanelor mai sensibile riscul de a suferi de gastrită sau de ulcer crește.

Cum afectează organismul
Helicobacter pylori este o bacterie sub formă de spirală, care afectează mucoasa gastrică. În cazul unui organism sănătos există un echilibru între cantitatea de suc secretat de stomac și mucoasa gastrică ce căptușește pereții acestuia.

Însă, bacteria Helicobacter pylori se lipește, datorită formei sale, cu ușurință de pereții stomacului, unde provoacă infecții, binecunoscutele gastrite.

Acestea duc la dezechilibrul florei intestinale și implicit, la înlăturarea barierei de protecție împotriva acidului gastric, iar astfel este  favorizată apariția ulcerului. Netratate, aceste afecțiuni pot duce la complicații, cea mai gravă fiind cancerul gastric.

Ce simptome ar trebui să te alarmeze
Simptomele care anunță prezența bacteriei în organism sunt cele date de gastrită sau de ulcer, cel mai comun semn fiind durerea abdominală, în special în zona coastelor.

Durerea se accentuează atunci când stomacul este gol și scade în intensitate după ce este luată masa sau este administrat un medicament antiacid. Alte simptome comune care indică infectarea cu această bacterie sunt: arsurile, scăderea în greutate, lipsa apetitului, balonarea, greața și scaun închis la culoare.

Cum se pune diagnosticul
Pentru a determina prezența bacteriei în organism, se pot face o serie de analize. Prin testarea sângelui se poate observa dacă au apărut anumite schimbări în structura sângelui în urma infestării cu Helicobacter pylori. La fel de util este și testul respirator. Acesta se realizează cu ajutorul unei băuturi pe bază de carbon.

Dacă o persoană este infectată cu bacteria Helicobacter pylori organismul absoarbe moleculele de carbon și le elimină mai târziu prin respirație. Un aparat special măsoară conținutul de carbon, îndicând astfel prezența bacteriei. De asemenea, în stabilirea diagnosticului se mai poate realiza analiza materiilor fecale, dar și endoscopia digestivă superioară.

Se tratează cu antibiotice
Pentru a evita infecția cu Helicobacter pylori este recomandat să te speli pe mâini cu săpun de fiecare dată după ce ai folosit toaleta sau înainte să mănânci. În același timp, alimentele trebuie bine spălate și gătite în mod corespunzător, iar apa trebuie consumată doar din surse verificate.

Deși este comună, bacteria este destul de greu de îndepărtat, fiind necesare anumite scheme de tratament. În cele mai multe cazuri, tratamentul constă în combinații de antibiotice, și medicamente care să reducă nivelul acidului gastric din stomac, pentru ca antibioticele să-și facă efectul.

Contractarea infecţiei cu Helicobacter pylori se produce în copilărie, iar calea de transmitere este fecal-orală, oral-orală şi, posibil, hidrică (prin consumul de apă). Aproape 50% din populaţia globului şi peste 60% din populaţia României este infectată cu această bacterie, dar numai 10%  face ulcer.

Infecţia se poate contracta şi în perioada adultă, mai ales în ţările dezvoltate din punct de vedere al condiţiilor de igienă şi îngrijire, transmiterea în copilărie, la această categorie, fiind mai mică. Infecţia se dezvoltă mai uşor la membrii aceleiaşi familii şi la persoanele instituţionalizate, explicaţia constând în transmiterea mai ușoară.

Sursa: clicksanatate.ro

In : sanatate 


Tags: bacterie  ulcer