Tot ce trebuie să ştii despre bolile de tiroidă

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, October 28, 2014 Under: sanatate

Tot ce trebuie să ştii despre bolile de tiroidă

Slăbeşti brusc sau la fel de repede te îngraşi? Te simţi obosită deşi ai dormit toată noaptea? Toate acestea sunt semnale ale bolilor de tiroidă, afecţiuni tot mai des întâlnite în rândul femeilor.

Ce este tiroida?

Glanda tiroidă este o glandă endocrină majoră, în formă de fluture, situată în partea din faţă a gâtului. Este considerată ca un etalon al controlului ratei metabolice a organismului. Pe lângă hormonii tiroidieni T3 (Tri-lodotironin) şi T4 (Tiroxin) produce şi calcitonin, unul dintre hormonii necesari pentru metabolismul calciului. Secreţia hormonală este controlată de glanda pituitară în creier. În general, bolile de tiroidă sunt mai des întâlnite la femei şi pot avea diferite cauze şi efecte.

Hipotiroidismul

Se traduce printr-o glandă tiroidă mai puţin activă şi provoacă letargie, oboseală, pleoape căzute, somnolenţă, umflarea feţei şi a membrelor inferioare. Persoana care suferă de hipotiroidism poate avea poftă de mâncare redusă, colesterolul mărit, constipaţie, dar şi probleme ale pielii.

Hipertiroidismul

Activitatea mărită a hormonului tiroidian se manifestă prin palpitaţii, pierdere în greutate în ciuda apetitului mărit, globi oculari proeminenţi, stări de nervozitate, insomnii, diaree şi colesterol scăzut.

Cauze ale problemelor tiroidiene

1. Congenitale, în cazul hipotiroidismului sau al sintezei deficitare a hormonului tiroidian.

2. În cazul în care organismul suferă de deficienţă de iod glanda tiroidă se măreşte (mai este cunoscută şi sub denumirea de guţă). Pe lângă tulburările funcţionale, guşele de mărimi mari pot apăsa structura gâtului sau a pieptului şi pot îngreuna respiraţie, dar şi înghiţirea alimentelor. În cazul guşei proeminente este necesară o intervenţie chirurgicală.

3. Hipotiroidismul mai poate apărea şi ca urmare a bolii tiroidită Hashimoto. În acest caz tratamentul cu hormini tiroidieni trebuie urmat toată viaţa şi necesită o monitorizare regulată. Deşi este mai puţin întâlnită, boala Graves poate favoriza apariţia hipertiroidismului.

Ponturi pentru a evita bolile tiroidei

Persoana care suferă de hipotiroidism trebuie să folosească sare iodată. Obiceiul este cu atât mai necesar în cazul unei sarcini, mai ales că lipsa de iod poate afecta sănătatea fătului.

Evită să mănânci de la fast-food. Consumă zilnic fructe şi legume şi nu uita de mişcare. Toate astea te pot ajuta să eviţi bolile de tiroidă şi te pot ţine departe chiar şi de cancer.

Fă-ţi analizele medicale în fiecare an. Dacă sunt depistate în faze incipiente, afecţiunile tiroidei se pot ţine mai uşor sub control. La fel de important este să încerci să te menţii la aceeaşi greutate. Monitorizează orice oscilaţie bruscă şi mergi la medicul endocrinolog pentru a controla funcţiile tiroidei.

Tratament în bolile de tiroidă

Cei mai mulţi oameni afectaţi de hipotiroidism sunt trataţi cu succes cu ajutorul tratamentului cu hormoni tiroidieni. Hipertiroidismul poate fi tratat cu medicamente, dar uneori poate fi nevoie de operaţie sau de tratament cu iod. Operaţiile pot fi necesare şi în cazul guşei care împiedică respiraţia sau chiar din motive cosmetice.

sursa: clicksanatate.ro

In : sanatate 


Tags: boli  tiroida