Telina, leguma minune care previne cancerul si problemele cardiace

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, November 19, 2014 Under: sanatate


Telina are originea in regiunea mediteraneana si este curios faptul ca la inceput nu a fost un aliment, ci doar o planta care a fost folosita pentru a vindeca diverse afectiuni.
Exista dovezi ca telina are beneficii si proprietati de sanatate foarte eficiente. Telina face parte din familia Apiaceae, care include morcovi, fenicul, marar si patrunjel. Numele stiintific comun al telinei este Apium Graveolens si toate partile plantei sunt comestibile.

Telina verde si in alte culori

Multi oameni stiu cum este aspectul acestei plante si o gasesc pe toate rafturile supermarketurilor. Este o planta cu tulpini lungi si multe frunze, culoarea tulpinii poate varia de la o lamaie verde la un ton de aur sau rosu. Arbustul poate creste pana la trei metri si dupa au trecut doi ani de dezvoltare, telina face niste flori mici galben deschis.

Telina este o sursa buna de vitamina C, care este foarte utila in mentinerea unui corp sanatos si puternic, capabil sa faca fata virusului gripal, pentru a preveni racelile, pentru a preveni deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi, pentru a imbunatati sistemul cardiovascular si chiar prevenirea artritei si a anumitor boli inflamatorii cum ar fi astmul.

Telina are proprietati care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor

Printre proprietatile telinei mentionam ca aceasta contine un antioxidant care mentine celulele albe sanatoase din sange

Telina are proprietati care stimuleaza sistemul imunitar

Toate aceste beneficii ale telinei se datoreaza vitaminei C si multor altor minerale

Una dintre proprietatile cele mai recunoscute ale telinei este capacitatea sa de a ajuta la pierderea in greutate, datorita cantitatii mari de fibre, care induce organismul sa fie activ si sa arda astfel mai multe calorii.

Telina are proprietatea de a ajuta la imbunatatirea digestiei

Beneficiile telinei sunt in mod special apreciate de catre persoanele cu artrita si alte boli inflamatorii, pentru ca ajuta la prevenirea lor.

Telina poate preveni cancerul si problemele cardiace

Vitamina C previne deteriorarea celulelor, dar in cazul in care acest lucru nu este suficient, telina contine, de asemenea, si un antioxidant numit cumarina; Deci, ambii compusi oferim mult ajutor pentru a preveni oxidarea celulara, furnizeaza celulele sanatoase din sange albe si, astfel, reduce riscul de a dezvolta cancer. Acelasi antioxidant are, de asemenea, capacitatea de a scadea tensiunea arteriala si, in general, mentine un sistem circulator sanatos.

Telina, aliat de nadejde pentru slabire

Printre compusii telinei, cum ar fi tiamina sau vitamina B1, B9, acid folic, vitamina B6 si minerale, cum ar fi potasiu, calciu, aceasta planta este si o sursa excelenta de fibre dietetice, care ajuta la imbunatatirea digestiei si mentine un colon sanatos.

Datorita continutului de sodiu si potasiu care le contine, telina are proprietati diuretice, astfel incat are capacitatea de a scapa organismul de toxine prin urina si scaun. Efectul diuretic, de asemenea, ajuta la mentinerea rinichiilor si inimii sanatoase si elibereaza continutul lichid care determina umflarea tesutului, de asemenea, cunoscut sub numele de edem.

Telina contine multa apa, prin urmare, aportul caloric este scazut si oricine se poate bucura de aceasta planta in orice moment al zilei, fiind de asemenea, un ajutor excelent pentru pierderea in greutate, avand capacitatea de a satisface foamea intre mese, ajutand corpul sa scape de kilogramele in plus.

Efectele secundare ale telinei

In general, telina ar trebui sa fie evitata de catre persoanele cu inflamatii ale rinichilor si femeile gravide. Este mai bine sa se consulte un medic daca aveti de gand sa adaugati in dieta cantitati mari de telina, pentru a va asigura ca nu exista riscuri semnificative pentru fiecare individ.

www.bewoman.ro

In : sanatate 


Tags: telina  leguma  previne  cancer  probleme  cardiace