Substanta comuna care ameninta fertilitatea barbatilor

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, November 1, 2014 Under: sanatate

Substanta comuna care ameninta fertilitatea barbatilor

Expunerea la aluminiu ar putea fi un factor important al scaderii numarului spermatozoizilor, este concluzia unui studiu al specialistilor francezi si britanici.

Aluminiul ar reduce calitatea spermei si numarul spermatozoizilor, informeaza Top Sante, care citeaza un studiu aparut in publicatia medicala "Reproductive Toxicology".

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Keele (Marea Britanie) si de la Spitalul Centru Universitar Saint-Etienne din Lyon, Franta, au analizat nivelul de aluminiu din sperma a 62 de barbati si au studiat impactul acestei substante asupra spermatozoizilor.

Rezultatele au aratat ca barbatii cu oligospermie (concentratia mica a spermatozoizilor) aveau un nivel mai mare de aluminiu in organism decat barbatii care nu prezentau aceasta problema.

"In ultimele decenii s-a observat o scadere importanta a fertilitatii masculine, mai exact o reducere a numarului de spermatozoizi la barbatii din tarile industrializate. Asociata adesea cu expunerea la perturbatorii endocrini, aceasta ar putea avea legatura cu aluminiul", a precizat prof. Exley, expert in biochimie.

In 2003, Institutul de Supraveghere Sanitara (INVS) francez a anuntat ca "aluminiul ar putea fi toxic pentru plante, animale si om".

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: substanta comuna fertilitate barbati