Stresul legat de serviciu, asociat cu o boala cronica

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 23, 2014 Under: sanatate


Persoanele care se tem sa nu-si piarda locul de munca sunt expuse unui risc mai mare de aparitie a unor boli.

Stresul in legatura cu serviciul creste cu 60% probabilitatea de a face astm, anunta The Independent, citand un studiu major recent.

Concluzia apartine unei echipe internationale formate din specialisti de la Universitatea din Dusseldorf (Germania), Universitatea din Amsterdam (Olanda) si de la Universitatea din Massey (Noua Zeelanda).

Specialistii au analizat date de la 7.000 de muncitori si au luat in considerare si alti factori de risc precum fumatul si kilogramele in plus.

"Studiul a aratat, pentru prima data, ca nesiguranta de la serviciu, din timpul crizei economice, poate creste riscul de a face astm", arata specialistii in studiul care a aparut in "Journal of Epidemiology & Community Health".

Cercetarea confirma studiile anterioare care indicau legatura dintre astm si stres. Contractele pe perioada determinata si alte astfel de contracte, precum si somajul, sunt factori care cresc nesiguranta muncitorilor.

Studiul a fost derulat intre anii 2009 si 2011, timp in care au fost descoperite 105 cazuri de astm in grupul monitorizat de specialisti.

Persoanele care se temeau ca isi pierd locul de munca aveau o probabilitate de 2,12% de a face astm, in comparatie cu cei care nu se temeau in legatura cu serviciul, la care probabilitatea de imbolnavire a fost de 1,3%.

In : sanatate 


Tags: stres legat serviciu asociat boala cronica