Sfaturi alimentare de la specialisti pentru bolnavii de cancer

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, October 20, 2014 Under: sanatate

Sfaturi alimentare de la specialisti pentru bolnavii de cancer

Tratamentele grele indicate in cancer modifica alimentatia, de aceea este nevoie de unele schimbari in acest sens, spun specialistii.

Pentru ca exista un risc destul de mare de subnutritie, lucru ce influenteaza eficacitatea tratamentului, este foarte important ca pacientii cu cancer sa nu piarda in greutate, sa isi pastreze aportul caloric si placerea de a manca, anunta Top Sante.

Bruno Reynard, nutritionist la centrul oncologic Gustave Roussy din Franta si membru al Consiliului de Administratie in Societatea Francofona de Nutritie Clinica si Metabolism, face cateva recomandari care se pot aplica tuturor bolnavilor de cancer.

Majoritatea terapiilor oncologice induc stari de greata si voma, modifica apetitul si gustul alimentelor si induc satietate precoce. Pacientul se satura dupa ce consuma foarte putina mancare.

Aceste efecte sunt induse de tratament, insa, la randul lui, pacientul se confrunta cu oboseala, deprimare sau depresie, care modifica alimentatia. Iata ce ajuta in acest caz!

Impartirea meselor

In cazul bolnavilor de cancer, este de preferat ca mesele zilnice sa fie impartite la 4-6 pe zi, in loc de 3 mese mari. Este bine ca pacientul sa manance ceea ce ii face placere.

Mai multe calorii

Pentru a castiga forta fizica, este indicat ca mesele sa fie bogate in calorii si proteine. Astfel, se vor adauga: unt, branza, ulei de masline, sunca, un galbenus pisat, supa, paste. De asemenea, se pot consuma fructe oleaginoase (nuci, migdale, nuca de cocos, alune).

Pacientul poate consuma 30 de calorii/kilogram pe zi. De pilda, un pacient cu 70 de kilograme poate consuma 2.100 calorii pe zi.

Mananca ceea ce iti face placere

Tratamentele oncologice pot modifica gustul. De pilda, carnea rosie poate avea un gust metalic. De aceea, pacientul trebuie sa elimine gusturile neplacute si se pot alege mancarurile reci.

Si, mai ales, este bine sa se renunte la regimul anticolesterol, antidiabet sau la cel fara sare. Prioritatea este sa se pastreze greutatea constanta. Pacientul poate consuma alimente de tip fast-food, daca are pofta.

Niciun aliment nu este interzis, cu exceptia grepfrutului, care este contraindicat pacientilor care au facut transplant de maduva, pentru ca interactioneaza cu tratamentul.

O buna igiena de viata

Daca in cazul regulilor de alimentatie echilibrate se pot face exceptii, este mai mult decat necesar sa se renunte la fumat, pentru ca scade pofta de mancare si altereaza gustul.

De asemenea, este bine sa se practice sport, de pilda 20 de minute de mers pe jos, urcat scarile, pentru a nu pierde din forta musculara si pentru stimularea poftei de mancare.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: sfaturi  alimentare  specialisti  bolnavi  cancer