Semne care indică deficiențe nutriționale

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, October 13, 2014 Under: sanatate


Aspectul mâinilor, pielii, gurii sau picioarelor îți oferă indicii cu privire la deficitul de vitamine din organsim. Iată câteva semne fizice care arată că ai deficiențe nutriționale.

Mâinile

Dacă observi că ai mâinile reci este posibil să ai deficit de magneziu sau să suferi de hipotiroidism ori oboseala cronică însoțită de un debit cardiac scăzut.

Unghii

Prezența petelor albe pe unghii poate sugera faptul că ai deficit de zinc, iar dacă unghiile sunt moi înseamnă că ai lipsă de magneziu.

Piele

Vergeturile sunt semnele deficienței de zinc din organism, iar hiperkeratoza foliculară (depunerea de keratină la nivelul rădăcinii firului de păr, cu blocarea funcției normale  a foliculilor piloși) indică lipsa vitaminei A. Prezența sângerărilor spontane semnalează absența vitaminele C sau K sau deficit de trombocite, iar dacă ai palmele galbene sunt șanse să ai în organism un aport excesiv de beta-caroten. Prezența coșurilor pe partea din spate a brațelor arată că ai deficit de acizi grași esențiali.

Gură

Limba de culoare pală și fisurată arată că suferi de deficit de fier, iar limba fisurată care ustură semnalează absența vitaminei B3. Descumarea buselor ori crăparea acestora idică lipsa vitaminei B2, iar dacă părțile laterale ale limbii se umflă înseamnă că ai intoleranță alimentară. Limba inflamată care doare este semnul că ai deficit de acid folic.

Pielea feței

Dacă ai tenul gras, solzos și roșu de-o parte și de alta a nasului înseamnă că ai deficit de vitamina B2. În schimb, dacă ai dezvoltat dermatită seboreică în jurul nasului și ai acnee pe frunte este posibil să ai lipsă de vitamina B6.

Ochi

Cataracta indică lipsa cromului din organism, iar cearcănele semnealează că suferi de alergii sau intoleranțe alimentare. Totodată, copiii de sex masculin care au ochi albaștri și părul blond se pot confrunta cu lipsa magneziului, zincului, vitaminei B6 și a acizilor grași esențiali. În schimb, persoanele cu ochi albaștri și părul gri prematur pot avea deficit de vitamina B12: o caracteristică a anemiei pernicioase.

Gât

Umflarea tiroidei poate semnala că te confrunți cu hipotiroidism sau deficit de iod.

Inima

Orice problemă cu inima, inclusiv bătăi neregulate, creșterea tensiunii arteriale, cardiomegalie, indică lipsa magneziului și a coenzimei de Q-10, precum și sensibilitate la cofeină.

Picioare

Dacă te dor mușchii gambei din spatele picioarelor, care se întind de la genunchi și tendonul lui Ahile, înseamnă că ai lipsă de magneziu.

In : sanatate 


Tags: semne  indicare  deficiente  nutritionale