Sapunurile care pot imbolnavi de cancer

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, November 20, 2014 Under: sanatate

Sapunurile care pot imbolnavi de cancer

Un compus prezent in sapunurile antibacteriene, sampoane si pasta de dinti este asociat cu cresterea riscului de aparitie a fibrozei hepatice si a cancerului, se arata intr-o cercetare recenta.

Spalatul pe maini sau pe dinti pot sa dauneze sanatatii daca folosim produse cu triclosan, informeaza Medical News Today.

Concluzia apartine oamenilor de stiinta americani, al caror studiu aparut in publicatia "Proceedings of the National Academy of Sciences" atrage atentia asupra pericolelor la care ne expunem daca folosim produse de igiena care contin triclosan.

Acest compus este adaugat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, a ciupercilor sau a mucegaiului.

Triclosanul este prezent atat in sapunurile antibacteriene, in deodorante, paste de dinti, sampoane si in diverse cosmetice, precum si in incaltaminte, imbracaminte si in unele produse de uz casnic.

Specialistii de la Universitatea din California au expus mai multi cobai triclosanului, timp de sase luni, echivalentul a 18 ani in cazul oamenilor. Apoi, sanatatea lor a fost evaluata si comparata cu un grup de cobai care nu a fost expus acestei substante.

S-a observat ca ficatul soriceilor care au venit in contact cu triclosanul prezenta unele modificari asociate dezvoltarii tumorilor.

Specialistii pun asta pe seama faptului ca triclosanul perturba functionarea unui compus (receptor constitutiv androstan), o proteina prezenta atat la cobai, cat si la oameni, care elimina din corp chimicalele.

Perturbarea acestei proteine este asociata cu proliferarea celulelor hepatice, ceea ce duce la fibroza si la cancer de ficat, in urma expunerii indelungate la triclosan, spun cercetatorii.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: sapunuri  imbolnavire  cancer