Rozmarinul, medicament inedit pentru multe afectiuni

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, October 18, 2014 Under: sanatate


Datorita aromei deosebite, rozmarinul este condimentul nelipsit din bucatarie deoarece da un gust special mancarurilor. Pe langa proprietatile culinare, aceasta planta are beneficii si asupra sanatatii, alinand multe boli.

Rozmarinul este cunoscut ca fiind un bun stimulator al imunitatii, antidepresiv si antioxidant. De asemenea, este folosit pe larg in industria cosmetica, la prepararea cremelor anticelulitice si de stimulare a circulatiei sangvine.

1. Afectiuni ale aparatului respirator

In medicina populara, infuzia de rozmarin este utilizata in tratarea bronsitei, pneumoniei si a astmului bronsic. Toarna 200 ml de apa clocotita peste 2 lingurite de planta si acopera cu capac.

Lasa la infuzat pana se raceste. Poti bea o cana de 3-4 ori pe zi. In cazul in care ai gatul inflamat din cauza racelii, poti face gargara cu infuzia preparata.

2. Tulburari ale sistemului nervos

Uleiul de rozmarin are efecte benefice asupra sistemului nervos, imbunatateste memoria si calmeaza starile nervoase. In unele tari, studentii miros rozmarin inainte de a merge la examen. Uleiul de rozmarin poate fi folosit la masaj, sub forma de inhalatii, si la baile relaxante.

E nevoie doar de cateva picaturi de ulei pentru a beneficia de proprietatile acestei plante. In cazul durerilor de cap, prepara-ti o infuzie de rozmarin si bea la nevoie, pana dispar neplacerile.

3. Probleme gastro-intestinale

Daca te doare stomacul, suferi de diaree sau indigestie, rozmarinul iti vine in ajutor. Prepara-ti o infuzie din 2 lingurite de planta si 200 ml de apa clocotita. Cand se raceste, bea cate o cana de 2 ori pe zi.

4. Boli cardiovasculare

Rozmarinul este medicamentul ideal pentru persoanele care au probleme cu inima sau care au suferit un accident cerebral vascular, deoarece îmbunătățește circulația sangvină. Infuzia de rozmarin, preparată din 2 lingurițe de plantă și 200 ml de apă se lasă la infuzat câteva ore, apoi se bea toată într-o zi, în mai multe reprize.

5. Neplăceri femeiești

Dacă suferi de simptomele specifice menopauzei sau de dereglări ale ciclului menstrual, poți bea o cană cu infuzie de rozmarin, de 3-4 ori pe zi. De asemenea, în tratarea acestor probleme sunt benefice și dușurile vaginale cu infuzie de rozmarin.

6. Picioare umflate

Oboseala de zi cu zi și statul frecvent pe scaun pot cauza umflarea picioarelor. Scapă de acestă problemă cu ajutorul rozmarinului. Înmoaie un prosop în infuzie, cu care-ți înfășori picioarele. Pune picioarele pe o pernă și stai așa aproximativ 40 de minute. Acest remediu îmbunătățește circulația sangvină și combate durerea.

7. Imunitate scăzută

Dacă ai stări de amețeală și de rău sau treci printr-o perioadă de recuperare după o operație, tratamentul pe bază de rozmarin îți întărește imunitatea și fortifică organismul. Toarnă 250 ml apă fierbinte peste 1 linguriță de plantă. Lasă la infuzat 10 zile. Se diluează 25 de picături de infuzie în 2 linguri cu apă și se bea de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

sursa: bewoman.ro

In : sanatate 


Tags: rozmarin  medicament  afectiuni  inedit