Resveratrol, un puternic antioxidant la indemana oricui

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, September 13, 2014 Under: sanatate


Considerat un adevarat elixir al longevitatii, resveratrolul este, potrivit studiilor, un antioxidant de 4-5 ori mai eficient decat beta carotenul si de 20 de ori mai puternic decat Vitamina C.

Desi prezent in alimentatia noastra de mii de ani, minunatul resveratrol a captat atentia oamenilor de stiinta abia la inceputul anilor ’90, cand odata cu descoperirea sa in vinul rosu, s-a speculat faptul ca acest antioxidat ar fi cheia elucidarii “paradoxului francez” (francezii, desi au o alimentatie foarte bogata in grasimi, au o rata a mortalitatii provocata de bolile coronariene cu mult sub media altor tari. Explicatia cea mai plauzibila a acestui paradox ar fi ca acestia sunt mari consumatori de vin rosu, care contine cantitati importante de resveratrol si flavonoide).

Beneficii: Previne aparitia cancerului
Prin actiunea sa directa asupra enzimelor care ajuta la metabolizarea substantelor cu potential cancerigen, resveratrolul are un rol activ in prevenirea anumitor forme de cancer precum cel mamar, de colon, pancreas, tiroida sau stomac. Totodata acesta inhiba proliferarea celulelor care au suferit mutatii genetice inducand apoptoza.

Cercetatorii sunt de parere ca resveratrolul ar putea fi folosit nu numai profilactic ci si in scop curativ, pentru tratarea anumitor forme de cancer, in prezent fiind in desfasurare numeroase studii care vor confirma sau infirma aceasta ipoteza.

Efect anti imbatranire.
Avand un puternic efect antioxidant, resveratrolul stimuleaza productia de de proteine SIRT1, proteina al carei principal rol este acela de a proteja ADN-ul si de a repara celulele deteriorate de actiunea radicalilor liberi.

Studiile efectuate in laborator au demonstrat ca sub actiunea acestui polifenol durata de viata a drojdiilor a cresut cu pana la 70%. Totodata s-a demonstrat ca suplimentul de resveretrol extinde durata de viata a soarecilor de laborator aflati pe o dieta hipercalorica.

Protejeaza sistemul cardio vascular
Prin impiedicarea depunerii colesterolului pe peretii vaselor sanguine resveratrolul previne aparitia aterosclerozei si chiar a trombozei.

Surse de resveratrol:
Desi in cantitati cu adevarat impresionante se gaseste in radacina de spanz si in troscotul japonez (Polygonum cuspidatum) acest super antioxidant mai este regasit si in coaja si semintele strugurilor, in afine, mure precum si in arahide.

Cantitatea de resveratrol din coaja strugurilor variaza de la soi la soi, precum si in functie de timpul de fermentatie al vinului (perioada in care vinul sta in contact efectiv cu cojile de struguri).

Astfel, cantitatea de polifenoli este mai ridicata in vinurile rosii decat in cele roze sau albe.

sursa: demoiselle.ro

In : sanatate 


Tags: resveratrol  puternic  antioxidant  oricine