Raceala la ovare. Simptome, profilaxie si cum se trateaza

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, September 24, 2014 Under: sanatate


Desi multe femei confunda raceala la ovare cu cistita, anexita, pe numele ei stiintific este o afectiune cu o incidenta mult mai mare decat cistita, mai mult de trei sferturi dintre femei suferind de ea la un moment dat. Raceala la ovare sau Anexita, este o infectie a ovarelor si a trompelor uterine si apare ca urmare a expunerii unei perioade indelungate la frig sau in urma contactului sexual, caz in care ambii parteneri se vor trata. Sunt cazuri insa cand infectia se extinde si la nivelul uterului, purtand numele de metroanexita.

Simptome raceala ovare

Cele mai frecvente simptome ale racelii la ovare sunt durerile resimtite in partea de jos a abdomenului si in spate, dureri ce pot varia de la surde la foarte puternice, caz in care vor iradia si in partea superioara a picioarelor. Pot aparea de asemenea si alte simptome precum scurgerile vaginale, dureri excesive la menstruatie, modificari in ciclul menstrual sau febra. Nu incercati sa va tratati singure chiar daca resimtiti aceste dureri, ele putand fi cauza altor boli precum apendicita, chisturile ovariene ba chiar si ca urmare a constipatiei.

Tratamentul pentru raceala la ovare

Primul pas pe care il faceti cand manifestati simptomele enumerate mai sus este o vizita la medicul ginecolog. Pe langa repaus, tratamentul pentru raceala la ovare implica administrarea de antibiotice care, in cazul in care nu sunt prescrise de medic pot fi periculoase pentru organism. Daca va doriti copii, cu atat mai multa atentie trebuie sa acordati racelii la ovare care netratata, poate duce la infertilitate sau sarcini extrauterine. De asemenea, in cazul in care suferiti de anexita, asigurati-va ca va protejati zona afectata, pastrand mereu o temperatura buna in camera in care dormiti.

Cel mai bun medicament este insa prevenirea bolii, fapt pentru care, mai ales in timpul sezonului rece recomandam evitarea fustelor scurte si hainelor prea subtiri, mersul desculta pe gresie etc. De asemenea, in cazul unui contact sexual cu un partener nou, cea mai buna metoda contraceptiva ramane prezervativul, util si in preintampinarea bolilor cu transmitere sexuala printre care se poate numara si anexita.

Lipsa tratamentului

Netratata, raceala la ovare nu se va vindeca de la sine. Medicamentele pe care le puteti lua pentru ameliorarea durerilor isi vor face efectul dar doar pentru o scurta durata si nu vor ameliora nicidecum boala. Netratata, aceasta poate duce la complicatii, in final la infundarea trompelor uterine si evident, sterilitate. Multe femei ajung sa sufere din aceasta cauza, dorindu-si un copil si fiind infertile din cauza unei raceli cronice netratate, caz in care medicului nu-i prea raman solutii viabile.

sursa: lyla.ro

In : sanatate 


Tags: raceala ovare simptome profilaxie tratament