Poti face scleroza multipla de la vaccin?

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, October 26, 2014 Under: sanatate

Poti face scleroza multipla de la vaccin?

Exista numeroase controverse in legatura cu riscul de aparitie a sclerozei multiple dupa vaccinare. Un studiu recent arata ca nu exista nicio legatura intre acestea, cu unele precizari insa.

Mai multe grupuri antivaccinare au atras atentia asupra faptului ca proteinele din vaccinurile pentru hepatita B si cele pentru HPV duc la distrugerea mielinei, o substanta care inveleste fibrele nervoase, favorizand aparitia sclerozei multiple.

In cadrului unui studiu recent, realizat de oamenii de stiinta de la societatea Kaiser Permanente din California de Sud, au fost monitorizate mai multe persoane care au facut astfel de vaccinuri, informeaza Live Science.

La trei ani dupa vaccinarea contra hepatitei B sau HPV nu s-au observat riscuri de aparitie a sclerozei multiple sau a altor boli asemanatoare.

Specialistii spun ca riscul minor care a fost constatat in studiile precedente ar avea legatura cu faptul ca vaccinarea actioneaza ca o infectie, putand accelera aparitia bolii la persoanele care oricum ar fi facut-o sau care au alte boli autoimune neurodegenerative.

Astfel, dupa vaccinare, la unii oameni predispusi bolii, simptomele s-ar manifesta mai repede.

De asemenea, legatura poate fi o pura coincidenta. De pilda, femeile tinere, care se afla in grupul de risc pentru scleroza multipla, ar putea fi diagnosticate cu aceasta boala dupa ce au facut vaccinul HPV.

Totusi, dr. Annette Langer-Gould, autorul principal al studiului, a precizat ca nu a putut fi exclusa total aceasta legatura, pentru acest lucru fiind nevoie de o cercetare mult mai ampla.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: scleroza multipla  vaccin