O substanta din fructe, eficienta in atacul cerebral

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, November 13, 2014 Under: sanatate

O substanta din fructe, eficienta in atacul cerebral

Un compus prezent in anumite fructe reduce deteriorarea celulara dupa o criza cardiaca sau un atac cerebral, potrivit unui studiu recent al specialistilor britanici.

Substanta cu efecte benefice se numeste malonat de dimetil si este prezenta in fructe precum strugurii, capsunele si ananasul, informeaza Top Sante.

Aceasta poate reduce lezarea celulara provocata de ischemie (scaderea aportului sangvin) din timpul unui atac cardiac sau unui accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu publicat in revista "Nature".

In timpul unei crize cardiace sau AVC, aprovizionarea cu sange a celuleor este redusa, apoi restabilita, ceea ce genereaza o lipsa de oxigenare si moartea celulara.

O echipa de oameni de stiinta de la universtitatile Cambridge, Rochester, de la Colegiul Universitar din Londra, (Marea Britanie) si din Glasgow (Scotia) a efectuat un studiu pe cobai pentru a intelege ce substante chimice sunt produce de rinichi, ficat, inima si creier in timpul unei ischemii provocate de un stop cardiac sau AVC.

Specialistii au aflat ca nivelul de succinat, o substanta produsa natural in organism, a crescut de trei pana la 19 ori in timpul ischemiei. Nivelul acesteia a revenit la normal dupa restabilirea circulatiei normale a sangelui.

In cazul cobailor, malonatul de dimetil ajuta la reducerea nivelului acestei substante in timpul ischemiei cardiace si reduce lezarea celulara.

Descoperirea ajuta la crearea unor noi terapii.

sursa: www.ziare.com

In : sanatate 


Tags: substanta  fructe  eficienta  atac  parlamentar