Nucile, eficiente in prevenirea cancerul de prostata

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, November 17, 2014 Under: sanatate

Nucile, eficiente in prevenirea cancerul de prostata

Nucile fac parte dintre super-alimente, fiind foarte bogate in nutrimente esentiale organismului, inclusiv acizi grasi Omega 3. Studii anterioare au demonstrat eficienta lor in reducerea riscului de cancer mamar si boli cardiovasculare, iar cum o cercetare recenta le-a pus in evidenta proproprietatile lor binefacatoare in ceea ce priveste cancerul de prostata.

Consumul regulat de nuci poate reduce riscul de instalare a cancerului la prostata, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza Mediafax. Mai mult, nucile pot incetini dezvoltarea tumorilor, odata ce cancerul la prostata s-a instalat in organism, spun autorii acestui studiu, care a fost realizat pe soareci. Cancerul la prostata este cea mai comuna forma a acestei boli in randul barbatilor, dupa cel de piele, dar, odata depistata, afectiunea poate fi tratata cu succes.

Cercetatorii de la University of California din Davis au descoperit ca ca nucile reduc nivelul factorului de crestere de tip insulinic 1 (IGF-1), care are un rol in declansarea cancerului mamar si la prostata. Pornind de la aceste constatari, studiul publicat in Journal of Medicinal Food a avut ca scop stabilirea cauzei acestui efect pozitiv al consumului de nuci. Mai exact, oamenii de stiinta au urmarit sa vada daca beneficiile in ceea ce priveste prevenirea cancerului la prostata sunt generate de consumul de nuci sau de substante din acestea, precum acizii grasi omega 3, care se gasesc si in alte alimente.

Soarecii inclusi in acest studiu au fost hraniti, timp de 18 saptamani, fie cu nuci, fie cu ulei de nuca, fie cu grasimi similare celor care se gasesc in acest fruct. Astfel, s-a dovedit ca primele doua pot reduce nivelul de colesterol si incetini dezvoltarea tumorilor la prostata, in timp ce uleiurile similare celor din nuci nu au aceleasi efecte, motiv pentru care cercetatorii spun ca beneficiile vin din alte substante din aceste fructe. Studiul nu a stabilit care dintre celelalte substante din nuci pot preveni cancerul la prostata si nici ce combinatii. Pe lange grasmile sanatoase, nucile mai contin fibre, zinc, magneziu si seleniu. Autorii acestui studiu spun ca, desi a fost efectuat pe soareci si nu pe oameni, barbatii ar putea avea numeroase beneficii prin includerea nucilor in dieta, consumate, insa cu moderatie, pentru ca sunt o sursa importanta de calorii.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : sanatate 


Tags: nuci  eficienta  prevenire  cancer  prostata