Naveta pe bicicleta te face mai fericit

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, September 17, 2014 Under: sanatate


Persoanele care merg cu masina personala la locul de munca sunt nefericite, comparativ cu cele care circula pe jos sau cu bicicleta, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie.

Trecerea de la masina la bicicleta poate avea efecte pozitive asupra psihicului, arata studiul la care au participat 18.000 de englezi. In plus, chiar si cei care folosesc mijlocul de transport in comun se declara mai fericiti decat cei care obisnuiesc sa conduca pana la munca, scrie BBC.

Cercetatorii sunt de parere ca politicile prin care oamenii sunt incurajati sa-si lase masinile acasa pot avea un impact foarte mare asupra starii de spirit.

Beneficiile pe care miscarea le poate avea asupra fizicului sunt deja cunoscute, insa studiul intareste ideea ca pot exista efecte pozitive si asupra psihicului.

73% dintre participantii la studiu merg cu masina la serviciu, 13% pe jos, iar 3% fac naveta cu bicicleta. Aproximativ 11% folosesc transportul public in comun.

Cei care circula pe jos sau cu bicicleta au un nivel al bunastarii mai ridicat, comparativ cu cei care aleg masina.

In plus, oamenii de stiinta au analizat un grup mic de oameni si au constatat ca in momentul in care acestia au renuntat la masina in favoarea bicicletei sau a mersului pe jos au devenit mai fericiti.

"Cu cat oamenii petrec mai mult timp in masina, cu atat starea lor psihologica se inrautateste, ei simtindu-se mai bine cand merg pe jos la locul de munca", a declarat conducatorul studiului, Adam Martin, din cadrul Scolii Medicale din Norwich.

De asemenea, el a adaugat ca rezultatul conform caruia navetistii se simt mai bine folosind mijlocul de transport in comum comparativ cu condusul a fost "surprinzator".

"Ai putea crede ca factorii precum aglomeratia pot reprezenta o cauza a stresului. Dar, autobuzele sau trenurile ofera oamenilor timp sa se relaxeze, sa citeasca, iar plimbarea pana in statia de autobuz sau pana la gara, pare sa le ridice moralul", a conchis cercetatorul.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: naveta  bicicleta  fericit