Menta salbatica: Sanatate si prospetime

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, October 22, 2014 Under: sanatate

Menta salbatica: Sanatate si prospetime

Toti stim ce e menta, doar o intalnim peste tot – in guma, in parfumuri, in prajituri, in bauturi, in deodorante si asa mai departe. Ceea ce putini stim e ca menta e si foarte buna pentru sanatate, mai ales daca e sub forma mentei salbatice, cea care, data fiind originea sa, vine cu cele mai multe beneficii pentru cei care o folosesc.

Daca societatea noastra nu stie prea multe despre beneficiile mentei, sa stiti ca nu a fost mereu asa. Menta a fost de mii de ani foarte intrebuintata pentru sanatate si frumusete, dar si pentru acel parfum unic, inconfundabil si aproape ametitor. Este perfecta intr-o zi calda si insorita de vara pentru a da savoare unei bauturi sau unui ceai simplu rece. Aroma si gustul de menta salbatica ne dau o indelungata senzatie de prospetime si racorire iar parfumul mentei ne ajuta sa ne concentram mai bine, sa fim pozitivi si optimisti.

Nu degeaba i se spune planta cu o mie de virtuti. Tocmai datorita lor au aparut o serie de legende, cea mai cunoscuta fiind cea care spune ca Fecioara Maria a binecuvantat aceasta planta.

Dincolo de legende, sa trecem la lucruri concrete. Cum te poate ajuta menta? Sa o luam de la cele mai frecvente utilizari la cele mai neobisnuite. Pentru sanatate e benefica in: dureri de cap, nevralgii, bronsita, sinuzita, astm, tuse, probleme digestive si intestinale, digestie lenta, greata, voma, colon iritabil, cistite, eczema, inflamatii, palpitatii, stari de soc, sindrom vertiginos, intepaturi de insecte, ameliorarea problemelor hormonale. Si lista poate continua. Sa dezvoltam insa si sa vedem cele mai bune forme de utilizare ale mentei (salbatice):

Ceaiul e bun, bun, bun

Din intrebuintarile mentei,cel mai des folosita este sub forma de ceai dar este bine sa-l bei în timpul zilei, pentru că în unele cazuri poate interfera cu somnul, are un usor efect stimulant. Atentie, e bine sa bei ceaiul de menta neindulcit.

Acesta ne ajuta in reducerea stresului, intareste sistemul imunitar si are rol in digestie. In schimb, consumat inainte de masa, ceaiul stimuleaza apetitul, si are rol in evitarea arsurilor la stomac.

Infuziile cu menta au efecte dezinfectante si decongestionante la nivelul cailor respiratorii, si sunt benefice in astm bronsic de natura infectioasa.

Compresele cu menta

In general plantele salbatice au proprietati curative dar ne transmit si energia pamantului nepoluat. Indienii din America foloseau menta salbatica pentru a revitaliza picioarele obosite si dureroase. Dupa zile intregi de mers pe jos la vanatoare, indienii zdrobeau menta si o puneau pe picioare pentru a se racori si a reduce inflamatiile si asa isi puteau continua calatoria.

Compresele cu menta sunt utile si in mancarimi ale pielii avand efecte calmante locale dar si o actiune antiinflamatoare.

Si asta nu e tot: Te trezesti in miez de noapte cu o durere insuportabila de dinti? Pune pe o bucata de panza cateva picaturi de ulei de menta, tine-o pe dintele bolnav si maseaza si gingia. Efectul antiseptic si anestezic te va ajuta sa rezisti pana dimineata.

Baile cu menta

Daca despre ceaiuri se stiu mai multe, despre beneficiile bailor cu menta se cunosc putine. Cum sa folosesti menta salbatica pentru acest scop?

Adauga un pumn de menta salbatica in 2 litri de apa calda si fierbe amestecul timp de 10 minute. Strecoara si pune lichidul in cada de baie. Pentru un plus de prospetime adauga si cateva picaturi de ulei de menta. Oboseala se va diminua, te vei simti minunat si vei avea cel mai bun si aromat somn. Baile cu menta au rolul de a relaxa si a asigura un somn linistit.

Emulsie pentru curatarea tenului

Cu sute sau poate mii de ani in urma, oamenii s-au gandit ca menta poate fi buna si pentru piele, daca e asa de buna pentru interior. Si au avut dreptate, emulsiile cu menta iti pot imbunatati semnificativ tenul. Iata cum se face: O cana de 250 cu lapte cald se amesteca cu 2 linguri de frunze de menta si se fierb impreuna 5 minute. Se strecoara si se foloseste pentru curatarea in profunzime a tenului. Se pastreaza in frigider.

sursa: demoiselle.ro

In : sanatate 


Tags: menta salbatica  sanatate  prospetime