Lucrati in schimburi? Cum va poate afecta pe termen lung

Posted by Stiri din Sanatate on Thursday, November 13, 2014 Under: sanatate

Lucrati in schimburi? Cum va poate afecta pe termen lung

Munca in schimburi ar putea afecta capacitatile mentale ale oamenilor si ar provoca daune pe termen lung memoriei, potrivit unui studiu realizat in Franta. Cercetatorii au descoperit o legatura intre turele de serviciu si o scadere a functiei cerebrale.

Acest lucru a fost observat in special la oamenii ale caror schimburi se rotesc intre dimineata, dupa-amiaza si noaptea, potrivit The Independent.

In urma studiului care a inclus 3.000 de persoane care traiesc in Franta, oamenii de stiinta au descoperit ca aceia care au lucrat in schimburi, prin rotatie, au avut rezultate mai slabe, in mod semnificativ, in privinta memoriei si a testelor de viteza cognitiva decat cei care au avut un program regulat.

Nivelul regresului cognitiv s-a observat la persoanele care au lucrat in ture neregulate timp de zece ani, ceea ce a fost echivalent cu sase ani si jumatate de declin a varstei cognitive, naturale, potrivit cercetatorilor de la Universitatile din Toulouse, Franta si Swansea, Tara Galilor.

Oamenii de stiinta au descoperit ca oprirea lucrului in schimburi a fost corelata cu o imbunatatire a functiei cognitive, care arata ca orice efecte negative sunt reversibile, dar pentru aceasta a fost nevoie de cinci ani pentru a se vedea acest progres.

"Tulburarile cognitive observate in studiul de fata ar putea avea consecinte importante de siguranta nu numai asupra persoanelor in cauza, ci si a societatii in ansamblu, avand in vedere cresterea numarului serviciilor care au conditii de mare risc si care se desfasoara in timpul noptii", apreciaza cercetatorii.

sursa: www.ziare.com

In : sanatate 


Tags: lucrati  schimburi  afecteaza  termen  lung