La ce infectie sunt expusi mai des fumatorii

Posted by Stiri din Sanatate on Sunday, October 12, 2014 Under: sanatate


Persoanele care fumeaza au un risc mai mare de infectie cu HPV la nivel bucal, au descoperit cercetatorii.

Fumatul este asociat cu o probabilitate crescuta de contractare orala a infectiei cu tulpina 16 a virusului papiloma uman (HPV), care creste riscul de aparitie a cancerului bucal si al gatului, anunta WebMD.

Probabilitatea de infectare cu HPV, boala transmisibila sexual, este mai mare pe masura ce persoanele fumeaza mai mult, avertizeaza oamenii de stiinta la la Universitatea John Hopkins, SUA.

Cel putin trei tigari pe zi pot creste cu o treime riscul de infectie cu HPV, s-a observat in urma studiului specialistilor americani.

"Nu intelegem pe deplin infectia orala cu HPV tulpina 16. Este posibil ca fumatorii sa fie mai vulnerabili fata de aceasta infectie sau se poate ca organismul lor sa elimine mai greu acest virus", explica dr. Carole Fakhry de la Universitatea John Hopkins.

Cu toate ca studiul nu arata ca fumatul usureaza contractarea infectiei cu HPV, specialistii spun ca intre cele doua exista o legatura.

Nu numai fumatorii sunt expusi la risc, ci si cei care inhaleaza fumul de tigara, fumatorii pasivi.

Infectia cu tulpina 16 a HPV, care este transmisa prin sexul oral, este asociata cu 80% din cancerele la nivelul gatului, potrivit specialistilor. In ultimii 20 de ani, acest tip de cancer a crescut cu 225% in SUA.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: infectie  expunere  fumatori