Dieta nordica face furori. Pierzi de trei ori mai multe kilograme

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 12, 2014 Under: sanatate


Uita de dieta mediteraneana. Mergi pe cea nordica! Aceasta este recomandarea unor medici cardiologi danezi, care au pus la punct o noua dieta alimentara bazata pe peste, fructe si legume de sezon. Rezultatele studiilor pe un grup de voluntari sunt incurajatoare.

Slabesti si scazi tensiunea arteriala
Noul plan alimentar ajuta la scaderea in greutate si reducerea tensiunii arteriale, scrie dailymail.co.uk. Voluntarii care au urmat dieta nordica au pierdut de trei ori mai mult in greutate decat danezii care au avut un meniu obisnuit, cu multe produse din carne, pizza si paste.

Noul plan alimentar pune accent pe fructe si legume proaspete, plante culese de pe camp sau din padure, chiar si papadie, mult peste, vanat si foarte putina carne din surse industriale. Cheia acestei diete consta in consumarea alimentelor de sezon. Astfel, o cina perfecta de primavara ar putea fi formata din cod si telina, pe cand cina ideala intr-o zi calduroasa ar trebui sa fie compusa, spre exemplu, dintr-o portie de stiuca de apa dulce cu o salata de varza.

Rezultate spectaculoase
Studiul, condus de doctorul Thomas Meinart Larsen, a fost efectuat cu ajutorul a 181 de adulti supraponderali, care au fost rugati sa urmeze unul dintre cele doua planuri de alimentatie. 68 dintre ei au urmat o dieta continand alimente consumate in mod obisnuit, multe dintre ele importate. Ceilalti 113 voluntari au urmat noua dieta nordica, bazata pe retete realizate cu produse locale si sezoniere.

Dupa sase luni, rezultatele au aratat ca voluntarii din grupul care a urmat dieta nordica au slabit 4,7 kilograme in medie, comparativ cu doar 1,5 kilograme in cazul celorlalti. Totodata, medicii au descoperit si faptul ca tensiunea arteriala a inregistrat scaderi semnificative in cazul voluntarilor care au urmat dieta nordica.

Medicul Larsen spune ca principiile unei diete sanatoase, regionale, sezoniere si foarte gustoase ar putea fi aplicate oriunde in lume.

Plantele si ierburile, fructele de padure, ciupercile si chiar algele marine sunt culese din mediul natural, iar cerealele integrale sunt folosite alaturi de mai multe tipuri de varza, legume radacinoase si cartofi, scrie Mediafax. Datorita versatilitatii ei, aceasta dieta nordica are toate sansele sa devina rapid foarte populara.

sursa: sanatate.acasa.ro

In : sanatate 


Tags: dieta  nordica  furori  pierdere  kilograme