Dieta in functie de anotimp

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, September 10, 2014 Under: sanatate


Metabolismul nostru sufera modificari in functie de fiecare anotimp, fiind influentat de temperatura, umiditatea din aer, lumina si alti factori externi care se modifica de la un sezon la altul.

Pentru a avea un corp sanatos trebuie sa tii cont de aceste schimbari si sa te hranesti corect. Pentru acest lucru consumul de alimente de sezon iti poate satisface nevoia de vitamine, minerale, proteine, etc de care are nevoie organismul tau. Un echilibru perfect in alimentatia ta in functie de fiecare anotimp, combinat cu sport sau activitati care cer efort fizic, te vor scuti de a tine tot felul de cure de slabire care pot avea un efect nedorit asupra organismului tau.

Primavara
Perioada propice pentru o cura de slabire in care eforturile vor fi minime iar rezultatele maxime. Cresterea temperaturii din mediul inconjurator combinat cu marirea cantitatii de lumina pe timp de zi, influenteaza in mod benefic creierul si sistemul nervos. Odata cu trezirea la viata a naturii si pofta ta de viata creste, este perioada perfecta in care te poti apuca de sport. Sportul combinat cu faptul ca odata cu venirea caldurii sunt inhibati centrii nervosi ai foamei vor putea sa iti refaca silueta. Legumele si fructele de sezon te vor ajuta sa completezi nevoia de vitamine si minerale dupa o iarna in care alimentele pe care le-ai consumat au un nivel redus in aceste elemente. Toate acestea combinate cu un consum ridicat de apa si ceai verde ajuta organismul sa elimine toxinele. Poti evita consumul de zahar si carne rosie daca vrei sa dai jos cateva kilograme.

Vara
In prezenta caldurii sufocante doar gandul la carne, prajeli sau sosuri provoaca indigestii. Acum este momentul sa consumi produse racoritoare care sa te hidrateze. Nu uita sa consumi o cantitate mare de lichide, hidratarea in astfel de conditii este obligatorie! Din cauza caldurii digestia este greoaie asa ca evitati consumul de grasimi, prajeli, branzeturi fermentate, mezeluri, carne rosie, produse fainoase (paste, oua) cu exces de sosuri, dulciuri elaborate cu multa crema, produse de patiserie.

Toamna
Toamna este anotimpul fructelor si trebuie sa profitati din plin de acest lucru pentru ca urmeaza iarna si trebuie sa te pregatesti sa intri in anotimpul rece in cea mai buna forma. Acum este momentul sa faci o cura de struguri sau alte fructe care sa iti restabileasca echilibrul la nivel intestinal. Sucurile naturale facute direct din fructele proaspete iti vor da energie si vitamine pentru ca tu sa pasesti in anotimpul urmator intr-o forma cat mai buna.

Iarna
In aceasta perioada trebuie sa ai grija pentru ca, mai ales in perioada sarbatorilor sunt multe ispite culinare care iti pot strica silueta. Cel mai indicat este sa nu exagerezi in consumul de proteine, glucide si lipide. In aceasta perioada din cauza frigului si a reducerii activitatilor care sa iti arda grasimile, un consum excesiv de mancaruri care au un continut caloric ridicat va avea ca rezultate in mod sigur cresterea in greutate si pierderea formelor pe care le doresti pentru trupul tau. Nu ai nicio scuza daca ai o alimentatie nesanatoasa si dezechilibrata.

sursa: demoiselle.ro

In : sanatate 


Tags: dieta  functie  anotimp