De ce sunt periculoase pentru adolescente bauturile energizante

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, October 1, 2014 Under: sanatate


Un numar tot mai mare de adolescente sufera de anemie ca urmare a consumului exagerat de bauturi energizante, avertizeaza specialistii. Cafeina continuta in cantitate mare in aceste bauturi reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente.

Consumul de energizante in randul tinerilor este in crestere: in Marea Britanie, de pilda, o zecime dintre adolescenti consuma pana la 5 doze de bauturi energizante cu cafeina, saptamanal, arata un raport elaborat de Health Food Manufacturers' Association (HFMA).

Un studiu asupra a 10.000 de adulti britanici, realizat de HFMA , a aratat ca trei sferturi dintre participantii cu varsta de 18-24 de ani nu cunosteau acest efect al cafeinei, faptul ca ea inhiba absorbtia unor minerale importante pentru corp, potrivit descopera.ro. 

In ceea ce priveste carenta de fier, care duce la anemie, fetele sunt mai expuse decat baietii, deoarece, cu ocazia menstruatiilor, ele pierd periodic fier din organism. Anemia, determinata de lipsa de fier, poate duce la o stare de oboseala si slabiciune permanenta.

Bauturile energizante, chiar daca ofera o stimulare temporara, sunt asociate cu numeroase riscuri pentru sanatate, putand produce simptome precum batai neregulate ale inimii, tulburari de somn, nervozitate, greata; la niveluri mai mari ale consumului, pot aparea chiar stari de agitatie, convulsii, accidente vasculare cerebrale, arata un studiu american realizat in 2011. Cel putin un caz de deces  - cel al tanarului britanic Joshua Merrick, in varsta de 19 ani, decedat in acest an - a fost corelat cu ingestia unei cantitati mari de bauturi energizante cu cafeina.

Efectele nocive se datoreaza continutului foarte mare de cafeina si de zahar al acestor bauturi; in plus, un studiu realizat la University of Michigan arata ca  adolescentii care consuma  energizante sunt mai predispusi si la consumul de alcool si droguri, precum si la fumat. Iar amestecul acestor bauturi cu alcoolul mareste riscul intoxicatiei alcoolice, indica unele studii americane.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : sanatate 


Tags: periculoase adolescente bauturi energizante