Cum se intră în posesia cardurilor de sănătate

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 23, 2014 Under: sanatate


Ministerul Sănătății distribuie din această săptămână cardurile de sănătate, care – după un anumit algoritm – vor ajunge în toate zonele țării. De la 1 ianuarie, folosirea lor este obligatorie.

După şapte ani de amânări, cardurile naţionale de sănătate intră în posesia românilor. Vineri a început distribuția în București, iar din această săptămână ea se face la nivel național. Cardurile vor fi împărțite prin intermediul Poștei.

Termen de 10 zile

Potrivit unei analize realizate de Mediafax, un oficiu poștal din București ar urma să distribuie 60.000 de carduri. Modul de distribuție seamănă cu cel al împărțirii pensiei. Odată sosite cardurile, poştaşii pleacă spre adresele destinatarilor, să le împartă. Dacă un destinatar nu este găsit acasă, poştaşul lasă un aviz în care scrie pentru ce a fost căutat acesta şi când poate veni la Poştă, să ridice cardul. Pe aviz va fi făcută şi o menţiune în premieră: “Revenim în următoarea zi lucrătoare. Iar pentru detalii va fi scris numărul de telefon al oficiului şi numărul de contact al factorului poştal. În cazul în care destinatarul nu este acasă nici în următoarea zi lucrătoare, poştaşul merge din nou la adresă şi, dacă persoana căutată nu este găsită nici atunci, îi lasă un nou aviz, în care aceasta este invitată din nou la Poştă.

În oficiul poştal, cardul va sta zece zile de la a doua încercare, zece zile calendaristice. După aceea, dacă nu este ridicat de la oficiul poştal, cardul se va înapoia la casa de asigurări de sănătate. Un mic inconvenient l-ar putea reprezenta faptul că aceste carduri nu vin simultan la toți membrii unei familii.

Manual de folosire

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), folosirea cardului de sănătate va fi obligatorie din 2015. Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient. Activarea şi folosirea cardului se vor face printr-un cititor care, conform prevederilor în vigoare, trebuie cumpărat de către medicul de familie. Unii medici sunt însă nemulţumiţi de faptul că trebuie să suporte costul cititorului de card, care este de cel mult 50 de euro.

După distribuirea cardului naţional, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii, cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluţie informatică şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme apărute în funcţionarea acestei soluţii informatice.

Tipărirea şi distribuirea cardului naţional vor continua în următorii patru ani, pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

sursa: mediafax.ro

In : sanatate 


Tags: intrare posesie carduri sanatate