Cum sa previi o raceala

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, October 1, 2014 Under: sanatate


Cotidianul britanic Daily Mail, citat de agentia Mediafax, a adunat sfaturi de la mai multi medici si specialisti pentru a scadea sansele contractarii unei raceli.

Mai putin zahar in alimentatie. Mai multe cercetari ale Universitatii Loma Linda din California au aratat ca atunci cand o serie de voluntari au consumat 100 de grame de zahar, celulele imunitare numite fagocite au mancat mai putine bacterii pentru o perioada de pana la cinci ore. Concluzia specialistilor este ca reducerea cantitatii de zahar da o mai mare sansa sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor.

Cel putin opt ore de somn. Un somn mai scurt de sapte ore pe noapte ii face pe oameni de trei ori mai predispusi la a contracta o raceala, comparativ cu persoanele care dorm cel putin opt ore. Un somn defectuos sau lipsa acestuia interfereaza cu actiunile unei gene responsabile cu imunitatea, numita TLR-9, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii.

Gelurile dezinfectante pentru maini. Daca gelurile dezinfectante nu contin cel putin 60% alcool, este putin probabil sa fie capabile sa omoare virusurile si bacteriile, mai ales daca utilizatorul este si foarte murdar pe maini. Medicii recomanda folosirea clasicului sapun cu apa calda.

Spalarea nasului cu o solutie salina. Sarea poate reduce numarul de raceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii americani de la Pennsylvania State University. Solutia salina ajuta datorita faptului ca previne instalarea confortabila a agentilor patogeni in interiorul nasului. Medicii recomanda utilizarea unei solutii din apa fiarta si racita in care ati dizolvat sare, cu care sa spalati cavitatea nazala sau utilizarea unui spray nazal disponibil in farmacii.

Incalzirea nasului. Una dintre teoriile despre motivele pentru care oamenii racesc mai mult iarna este ca in aceasta perioada nasul are o temperatura mai scazuta, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie un mediu propice dezvoltarii virusurilor. Sfatul medicilor este ca oamenii sa poarte o esarfa sau un fular peste nas si sa evite sa respire aer foarte rece si umed.

Stransul mainilor. Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie, a aratat ca gestul politicos de a strange mana cuiva permite transmiterea intre doua persoane de la zece pana la 20 mai multe bacterii si virusuri decat o simpla atingere a pumnilor, gest folosit mai ales de adolescenti. Acest lucru se intampla pentru ca stransul mainilor dureaza mai mult si implica o suprafata de piele mai mare.

Spalatul hainelor la temperaturi mai mari. Virusurile care provoaca raceala sau gripa rezista la temperaturi de 40 de grade Celsius, asa ca, daca un membru al familie este bolnav, hainele si lenjeria de pat a acestuia trebuie spalate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Daca acest lucru nu este posibil pentru ca ar deteriora tesaturile, specialistii recomanda utilizarea unui detergent dezinfectant care va omori agentii patogeni.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : sanatate 


Tags: prevenire raceala