Cum poti trata transpiratia excesiva

Posted by Stiri din Sanatate on Tuesday, September 2, 2014 Under: sanatate



Multe persoane se plang de acest simptom foarte deranjant, nu conteaza de conditiile de temperatura, tot timpul “curg apele pe tine”. Cu cat inaintam in vara acest fenomen devine din ce in ce mai neplacut si poate creea frustrare persoanelor care sufera de asa ceva.

Hiperhidroza sau transpiratia excesiva este de doua feluri: primara si secundara. Cea primara apare in copilarie si odata cu inaintarea in varsta pana la la pubertate ea se agraveaza iar la maturitatea ea se atenueaza.

Este o boala genetica, din studiile efectuate s-a demonstrat ca pana la 60 % din persoanele care sufera de aceasta tulburare, au mostenit-o. In aceste cazuri problemele apar cu precadere in urma unor socuri emotionale sau la caldura.

Hiperhidroza secundara apare ca reactiune a unei afectiuni existente. Una din afectiunile care produc acest fenomen sunt kilogramele in plus. In acest caz solutia este simpla: pierderea in greutate. Alte boli care creaza aceasta reactie sunt: leucemia, TBC-ul, diabetul, hipertiroidia si unele tumori.

Cateva din metodele care te pot face sa scapi de acest sentiment neplacut sunt:

Antiperspirantele care au o eficacitate scazuta dar care totusi ajuta in fazele mai usoare, blocand glandele sudoripare pentru un timp. Cele mai bune antiperspirante sunt cele care contin intre 10 – 15% clorura de aluminiu, dar si aici problema este delicata deoarece se pare ca aluminiul poate declansa aparitia cancerului la san. 

Botoxul care se foloseste de catre medicii plasticieni pentru a umple ridurile are o eficacitate buna si in combaterea hiperhidrozei. Se fac injectii cu doze mici din aceasta substanta in zona axilei si a palmei pentru a bloca nervii care sunt raspunzatori de transpiratia in exces. Efectul acestui tratament isi face simtita prezenta in 2-3 zile si dureaza 6 luni.

Tratamentul chirurgical, da si el roade avand o eficacitate buna si de durata. Printr-o operatie chirurgicala se chiureteaza glandele sudoripare aflate la nivelul axilelor si palmelor. Un alt avantaj este ca in urma acestor operatii, cicatricile sunt aproape insesizabile.

Psihoterapia da si ea rezultate bune in anumite cazuri. Uneori transpiratia excesiva are ca motiv natura psihologica a persoanei in cauza. Din acest motiv in conditii de stres, la socuuri emotionale puternice, sau orice alta ocazie care il pune in incurcatura pe subiect, se declanseaza simptomele bolii. Un psiholog bun te va ajuta sa iti controlezi aceasta reactie si sa scapi de acest fenomen stanjenitor.

Persoanelor afectate de hiperhidroza li se recomanda sa renunte la alimentele picante, afumaturi, conserve, produse de origine animala, bauturi dulci si acidulate si sa adopte o hrana naturala, cat mai putin prelucrata termic si nechimizata. De asemenea, e bine sa consume sucuri si salate de verdeturi deoarece clorofila continuta de acestea are calitati deodorizante.

Infuzia de salvie se recomanda in combaterea transpiratiilor nocturne. Peste o lingurita de planta uscata si maruntita se toarna o cana de apa clocotita si se lasa cateva minute la infuzat, apoi se filtreaza. Se beau doua cani de ceai cald pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mese.

Menta are proprietatea de a combate mirosul neplacut al transpiratiei. Infuzia de menta se prepara punand o lingurita de pulbere intr-o cana de apa clocotita. Se filtreaza dupa 15 minute. Se pot bea doua cani de ceai pe zi, dar nu mai mult de 12 zile.

sursa: 
demoiselle.ro

In : sanatate 


Tags: tratare  transpiratie  exces