Ceaiul verde vs ceaiul negru

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, September 13, 2014 Under: sanatate


Ceaiul, indiferent de tipul lui este o bautura foarte apreciata la nivel global inca din cele mai vechi timpuri si pana astazi, deoarece pe langa aromele lui savuroase are nenumarate proprietati curative. Pentru slabit, ceaiul verde si cel negru sunt cele mai recomandate, dar care oare este si cel mai eficient? Afla care ceai iti este mai recomandat citind acest articol.

Ceaiul negru
Acesta provine dintr-o planta Camellia sinensis si isi atribuie culoarea neagra datorita oxidarii frunzelor, etapa importanta in pregatirea ceaiului. Conform recomandarilor lui Slabescu nu se consuma mai mult de 1 litru pe zi de ceai negru, este bine sa tineti cont de aceste indicatii pentru a evita eventualele neplaceri.

Beneficiile ceaiului negru
  • Imbunatateste activitatea cerebrala si elimina stresul cu ajutorul ingredientelor continute: polifenoli, flavonoizi, catechine, cafeina, teofilina. Toate acestea revigoreaza organismul si poate deveni cu usurinta inlocuitorul cafelei, doza zilnica recomandata fiind doua cani pe zi.
  • Mentine sanatatea organismului datorita antioxidantilor , vitaminelor si mineralelor ce intra in compozitia lui. Consumat regulat previne aparitia cancerului, si a bolilor cardio-vasculare.
  • Ajuta la scaderea in greutate si a numarului de trigliceride din sange, fiind indicat mai mult in dietele supraponderalilor.
  • Prin clatirea zilnica a gurii cu ceai negru este redusa aparitia cariilor si a placii bacteriene.
  • Specialistii ne avertizeaza insa ca un consum excesiv de ceai negru are rol daunator pentru organism, poate impiedica acumularea fierului la nivelul intestinelor, poate provoca ameteli, sau poate creste tensiunea.
Ceaiul verde
Provine din aceeasi planta Camellia sinensis, insa modul de preparare difera fata de cel al ceaiului negru. Frunzele plantei nu mai sunt fermentate, ele dupa cules sunt trecute prin aburi distrugand astfel elementele daunatoare continute de planta, si apoi uscate. Felul diferit in care frunzele aceleiasi plante sunt pregatite duce la aparitia multor diferente intre cele doua ceaiuri, de la gust pana la efecte.

Beneficiile ceaiului verde
  • Intinereste organismul prin continutul bogat in vitamina E, avand puteri uimitoare de prelungire a vietii.
  • Din timpuri stravechi ceaiul verde este folosit pentru durerile de cap si in combaterea depresiei
  • Ceaiul verde stimuleza hormonul responsabil de accelerarea metabolismului, topind cu usurinta grasimile. Datorita ingredientelor continute este recomandat in dietele de slabire, reducand pofta de mancare si avand efecte diuretice.
  • Echilibreaza nivelul de zahar din sange evitand astfel instalarea oboselii.
  • O ceasca zilnica de ceai verde protejeaza organismul in aparita cancerului sau a dementei, sporindu-i acestuia rezistenta.
Ceaiul verde nu se intelege deloc bine cu nelipsita cafea din cauza cofeinei continuta de ambele, astfel evitati sa le consumati pe amandoua in aceeasi zi, pentru ca in loc sa va dezmorteasca va vor nelinisti si agita.

Concluzie
Mai intai de toate trebuie specificat un lucru important, ambele ceaiuri sunt interzise cu desavarsire femeilor insarcinate deoarece actioneaza la fel ca si drogurile sau alcoolul asupra copilului, iar riscul ca acesta sa se nasca cu probleme creste considerabil. In general ceaiurile orientale sunt bogate in cofeina si depasirea cotei zilnice permisa poate provoca tulburari organismului.

In cazul in care nu stiti pentru care din cele doua sa optati, e bine de stiut ca ambele au proprietati curative, insa daca va simtiti la capatul puterilor, hiperobositi si stresati alegeti cu incredere ceaiul negru, iar in cazul in care aveti o digestie lenesa apelati la ceaiul verde care face intr-adevar minuni. Persoanele care au o cantitate redusa de calciu in organism trebuie sa renunte la ceaiul negru deoarece cofeina este foarte periculoasa in mentinerea acestuia.

Ca o mica recomandare pentru sfarsit, indiferent de ce alegere faceti, fie ca alegeti ceaiul verde sau cel negru, puteti adauga un plus de aroma ceaiului cu un strop de suc de lamaie!

sursa: 
demoiselle.ro

In : sanatate 


Tags: ceai verde  ceai negru