Ce sa mananci ca sa ai rinichi sanatosi

Posted by Stiri din Sanatate on Saturday, November 1, 2014 Under: sanatate

Ce sa mananci ca sa ai rinichi sanatosi

Dieta mediteraneana, bogata in fructe, legume, masline, nuci si peste, are efect protector contra bolilor cronice de rinichi, se arata intr-o cercetare a specialistilor americani.

Exista numeroase dovezi carea arata ca dieta mediteraneana aduce o serie de beneficii sanatatii.

In afara faptului ca scade riscul bolilor metabolice, al problemelor cardiace si al cancerului, aceasta dieta este recomandata si pentru mentinerea sanatatii rinichilor, scrie Top Sante.

Potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta americani de la Centrul Medical din cadrul Universitatii din Columbia, cu cat alimentele pe care le consumam sunt mai aproape de cele incluse in dieta mediteraneana, cu atat se reduce riscul de a face boli renale cronice.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au analizat alimentatia a 900 de persoane, timp de sapte ani. Fiecare participant a primit un scor care ii evalua regimul: cu cat scorul era mai ridicat, cu atat alimentatia sa era mai aproape de regimul mediteranean.

Rezultatele au aratat ca participantii care aveau un scor de 5 sau mai mult, cel mai aproape de dieta mediteraneana, aveau un risc cu 50% mai mic de a se imbolnavi de rinichi in comparatie cu cei care aveau un scor inferior. De asemenea, riscul de deteriorare a functiei renale era mai mic cu 42%.

Cu toate ca rezultatele sunt promitatoare, specialistii spun ca acest tip de regim trebuie sa fie insotit de activitate fizica regulata, evidentiind faptul ca "nu exista pilula sau aliment magic".

Cercetarea a fost publicata in "Jurnalul Clinic al Societatii Americane de Nefrologie".

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: rinichi sanatosi