Ce nu ştiai că poţi trata cu varză

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, September 29, 2014 Under: sanatate


Ştiai că varza mai este numită şi „medicul săracilor“ şi că a fost folosită din antichitate pentru tratarea multor dureri? Îţi spunem în acest articol ce suferinţe putem alina cu varză.

Apreciată ca aliment, varza este şi un remediu care aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Are acţiune nutritivă, energizantă, remineralizantă, tonifiantă, creşte rezistenţa în faţa bolilor, este un bun antiseptic pulmonar şi are proprietăţi expectorante şi depurative. Având efect antiacid, varza este un bun remediu în ulcere.

Această plantă ajută şi la scăderea colesterolului „rău” şi normalizează glicemia, iar multitudinea de vitamine, minerale şi de oligoelemente recomandă varza ca un tonic general al organismului. De asemenea, graţie proprietăţilor antioxidante, poate preveni bolile cardiovasculare şi cancerul, iar la nivelul ţesuturilor, cataplasmele cu varză au proprietăţi dezinfectante şi cicatrizante.

Ideală în tratamentul ulcerului

Varza este un antiacid eficient, de aceea este adesea indicată în tratamentul ulcerelor. Medicina naturistă oferă ca remediu în vindecarea ulcerului sucul de varză, pentru că are un conţinut ridicat în glutamină, un aminoacid cu care se hrănesc celulele care căptuşesc stomacul şi intestinul subţire.

Efectul pozitiv pe care-l are sucul de varză asupra membranei stomacului se datorează, arată studiile clinice, vitaminei U conţinute. Zeama de varză acră conţine această vitamină, care are proprietatea de a inhiba secreţia excesivă de acid gastric şi de a reface nivelul vitaminic din corp. De asemenea, varza este bogată în mucilagii, sulf, săruri de potasiu, compuşi care oferă proprietăţi cicatrizante. Vitamina K din varză are rol antihemoragic.

SFAT: Un litru de zeamă de varză consumat în fiecare zi timp de aproximativ 2 săptămâni poate duce la tratarea ulcerului. Se recomandă ingerarea sucului în doze diferite, spre exemplu dimineaţa 300 ml, la prânz 250 ml, spre seară încă 250 ml şi înainte de culcare se mai consumă 200 ml de zeamă de varză.

Frunzele, de leac în ulcerul varicos

Varza nu „repară“ doar leziunele interne, ci tratează şi afecţiuni externe, cum sunt contuziile, plăgile şi crăpăturile de la cele mai simple la cele severe. Frunzele de varză, folosite sub formă de cataplasme, cicatrizează şi refac ţesuturile afectate. De asemenea, ulcerele varicoase, hemoroizii şi chiar muşcăturile de animale pot fi vindecate cu ajutorul acestor cataplasme.

Atenţie! Imediat după ce aplici frunzele de varză pe zonele afectate de ulcer varicos, vei simţi o intensificare a durerii şi, posibil, să înceapă să supureze ulcerul. Aceasta este dovada efectului pe care-l are varza asupra bolii. Când senzaţia este insuportabilă, întrerupe tratamentul şi aplică ulei de măsline pe zona ulceroasă. Reia procedura când se mai reduce din inflamaţie.

Cu varza murată uiţi de constipaţie

Fie că este vorba o constipaţie ocazională sau cronică, varza murată poate remedia această problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane, indiferent de vârstă. Varza poate îmbunătăţi digestia, datorită conţinutului bogat în fibre alimentare şi bacterii „bune“, care reglează flora intestinală. Fibrele alimentare din varza murată detoxifică şi ajută la eliminarea reziduurilor din colon. Pentru rezultate bune şi rapide în tratamentul constipaţiei, se recomandă consumul a cel puţin 4 pahare pe zi de suc de varză murată.

Poate calma nevralgiile şi reumatismul

Extern, varza poate fi utilizată pentru a calma durerile reumatismale şi diferitele nevralgii. Fierbe în puţină apă 4 frunze de varză alături de 4 cepe tocate mărunt şi 4 pumni de tărâţe de grâu. După ce a scăzut apa, se ia fiertura şi se aşază pe o pânză subţire de bumbac, care se aplică pe locul dureros, timp de 2 ore sau mai mult.

Varza are efecte dezinfectante şi cicatrizante la nivelul ţesuturilor, utilizându-se tot sub formă de cataplasme. Acestea aduc beneficii în caz de entorse, pentru că decongestionează locul afectat. De asemenea, aplicaţiile cu varză tratează furunculele, abcesele, dar şi contuziile şi diferite răni. Dacă rana este închisă, frunzele de varză se aplică pe zona cu probleme după ce este unsă cu ulei de măsline.

Reduce crizele de astm

Nu a fost degeaba supranumită panaceu. Varza are efecte pozitive şi în crizele de astm şi în tratarea bronşitelor. Se aplică 3-4 straturi de frunze de varză pe piept, gât, la baza plămânilor sau pe omoplaţi. Frunzele de varză trebuie să stea pe piele cel puţin 5 ore. Varza poate fi utilizată şi intern, pentru a alina simptomele astmului. Zilnic, consumă 1-2 pahare de suc de varză sau decoct din 60 g de varză fiartă o oră într-un litru de apă. Este indicat să bei suc de varză până se reduc crizele astmatice.

Poate preveni cancerul

Varza a dovedit calităţi excelente în prevenirea cancerului de colon. Cum poate o legumă aparent banală să „concureze“ cu tratamentele medicamentoase scumpe care luptă împotriva cancerului? Explicaţia ne-o dau oamenii de ştiinţă, care au descoperit că atunci când varza este mestecată şi digerată, un compus sulfuros din legumă interacţionează cu o enzimă, rezultând glucoză şi produşi reactivi cu proprietăţi detoxifiante asupra celulelor canceroase.

Varza este un bun antibiotic

Varza poate fi consumată în orice perioadă a anului, sub formă crudă, murată, congelată sau deshidratată. Este un adevărat rezervor de vitamine şi de minerale, fiind, în acelaşi timp, foarte puţin calorică. Varza este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, de aceea este recomandată ca fiind un bun antibiotic.

Pe lângă vitamina C, varza mai conţine provitamina A, vitamina E şi minerale precum calciu, sodiu, magneziu, fosfor şi fier. De asemenea, varza are un conţinut important de fibre şi enzime. Sucul de varză crudă, proaspăt preparat, are efecte detoxifiante, depurative, antiinflamatorii, îmbunătăţeşte digestia, combate constipaţia, restabileşte flora intestinală şi are acţiune dezinfectantă şi cicatrizantă la nivelul mucoasei digestive.

sursa: clicksanatate.ro

In : sanatate 


Tags: tratare varza