Ce legatura exista intre stres si alergii

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, September 17, 2014 Under: sanatate


Ultimele cercetari ale alergologilor dezvaluie ca exista o legatura puternica intre aparitia alergiilor si nivelul de stres la care suntem supusi zilnic.Potrivit unui studiu publicat in jurnalul Analele Alergiilor, ale Astmului si ale Imunologiei, persistenta stresului poate fi una din cauzele care determina instalarea simptomelor alergice.

Care este legatura dintre stres si alergii
"Simptomele alergiilor, asa cum sunt stranutul, mancarimile nazale si umezirea ochilor pot fi motive in plus de stres pentru cei care sufera de alergii. La randul sau, stresul, poate fi o cauza a aparitiei acestora", explica Amber Patterson, medic al Spitalului Pediatric Nationwide. "Desi atenuarea stresului nu poate vindeca alergiile, aceasta ar putea totusi sa diminueze sau sa rareasca frecventa episoadelor simptomatice intense", a mai declarat Patterson.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 179 de persoane angajate in universitati, care au fost supuse la completarea unor chestionare timp de 12 saptamani. Intrebarile acestora erau legate de simptomele stresului si ale depresiei si s-au desfasurat sub forma unor jurnale online in care subiectii au descris simptomele alergice, pe cele ale stresului si dispozitia lor zilnica. Evolutia alergiilor a fost urmarita si prin colectarea zilnica a probelor de saliva, in doua perioade a cate doua saptamani fiecare. Probele de saliva au fost colectate in vederea masurarii nivelului de cortizol al subiectilor.

39% dintre participanti au manifestat, in timpul studiului, simptome ale alergiei. Astfel, medicii au reusit sa coreleze oscilatiile nivelul hormonului de stres cu aparitia simptomelor alergice. Mai mult de atat, acestia au demonstrat ca subiectii cu o dispozitie negativa au avut parte de episoade simptomatice mai dese si mai intense.

Ce alti factori mai pot influenta aparitia si manifestarea alergiilor
Desi alergiile se dezvolta in cazul celor mai multe persoane inca din perioada copilariei, acestea pot aparea la orice varsta, ca urmare a inhalarii, consumului sau contactului cu substante alergenice.

Alergiile contactate prin inhalare pot avea drept cauze respirarea aerului viciat cu polen, fum, par de animale, acarieni sau spori de mucegai.

Alergiile dezvoltate la contactul fizic cu materiale apar ca urmare a atingerii unor materiale precum latexul, fibrele sintetice sau metalele. Acestea se manifesta la nivel local, prin inrosirea, iritarea si inflamarea zonelor expuse.

Alergenii contactati prin ingestie pot fi componentele anumitor medicamente, ouale, produsele lactate, pestele si fructele de mare, ciupercile sau fructe precum capsunile si fructele de padure.

In ciuda faptului ca alergiile nu sunt afectiuni si mai ales nu se transmit pe cale ereditara, specialistii au descoperit ca predispozitia copiilor sa manifeste simptomele acestora este mai crescuta atunci cand parintii sufera si ei de o alergie. In cazul in care doar unul dintre parinti este alergic la anumiti factori, predispozitia urmasilor sai la acelasi tip de alergie este cu 30% mai crescuta.

sursa: sanatate.acasa.ro

In : sanatate 


Tags: legatura  sres  alergii