Cat de nocive sunt E-urile si cum sa ne ferim de ele

Posted by Stiri din Sanatate on Monday, October 20, 2014 Under: sanatate

Cat de nocive sunt E-urile si cum sa ne ferim de ele

Trebuie spus din capul locului ca aproape nu exista aliment pe rafturile magazinelor, care sa nu contina E-uri. Ele nu s-au inventat de ieri, de alataieri. Se cunosc de mult, dar acuma li s-au dat nume.

Bunicile noastre puneau conservanti in borcane, iar uneori, cand acestia nu se gaseau, le inlocuiau cu aspirina. Erau E-uri.

In ultimul timp, industria alimentara s-a perfectionat, iar specialisitii au nascocit un numar mare de aditivi alimentari care dau un plus de aroma, culoare, gust alimentelor si le conserva.

Unele din acestia sunt mai usor tolerati de organismul nostru, altii mai greu. Niciunul nu este atat de toxic, incat sa ne otraveasca, intrucat niciun produs alimentar nu se poate pune pe piata fara sa aiba avizul prealabil al organelor saniatare de specialitate. Suntem, sub acest aspect, oarecum protejati.

Totusi, nu toti aditivii sunt la fel de inofensivi, iar de unii este bine chiar sa ne ferim. Pentru orientarea noastra, portalul Otvetin face o scurta prezentare a E-urilor si o recomandare privind pericolul prezentat de unele.

Categoriile de E-uri

De la E100 la E182 sunt clasificati colorantii. Rolul lor este sa imbunatateasca aspectul produsului, fara sa aiba influente asupra gustului sau aromei.

De la E200 la E299 sunt conservantii. Acestia intarzie procesul de alterare a alimentului, mentinandu-i prospetimea un timp mai indelungat.

De la E300 la E399 sunt clasificati antioxidantii. Ei au capacitatea de a inhiba oxidarea unor produse alimentare, contribuind de asemenea la intarzirea alterarii lor in timp.

De la E400 la E499 aflam stabilizatorii. Acestia includ substante care permit mentinerea dispersiei omogene a substantelor imiscibile aflate in compozitie, conservand totodata si chiar intensificand culoarea respectivului aliment.

Intre E500 si E599 sunt inclusi emulgatorii, substante care, in timpul elaborarii preparatului culinar, favorizeaza formarea de paste spumoase ca: frisca, maioneza, alte amestecuri de substante grase si cele apoase.

Intre E600 si E699 sunt clasificati amplificatorii de miros si de gust, iar intre E900 si E999 sunt marcati antispumantii, substante care impiedica formarea in timp, la suprafata produsului conservat, a spumei care ii strica aspectul.

Ce produce efecte asupra sanatatii noastre

Pentru ca in fiecare grupa de aditivi unii sunt mai toxici si altii mai putin, este greu ca in cele de fata sa ne referim la fiecare in parte. Ne vom referi, deci, tot pe categorii.

Sub acest aspect, cei mai nocivi sunt de departe conservantii, cei cuprinsi in grupa E200-E299. Din pacate, rareori vom gasi poduse fara conservanti, iar ca o ironie a lucrurilor, conservantii ii folosim adesea si in gospodaiile noastre.

Contributia lor in gospodarii este chiar mai nociva decat cea din industrie, unde dozele sunt prescrise de norme. In gospodarie, dozam din "din ochi".

Pentru a evita acest inconvenient, se recomanda conservarea prin pasteurizare, respectiv fierberea produsului inchis etans, intr-o baie cu apa. Este mai sanatos, dar din pacate nu este posibil in cazul tuturor produselor.

Alta categorie de E-uri cu efecte negative este cea a antioxidantilor. Acestia lucreaza asemanator conservantilor si intarzie prelucrarea alimentului de catre organismul nostru, unde este retinut mai mult timp, daunand bunei functionari a sistemului digestiv.

Exista si E-uri fara efecte nocive, iar numarul lor este mare. Ca urmare, ar fi gresit sa refuzam un produs pentru simplul motiv ca el contine un anumit numar de aditivi alimentari.

Mai cuminte este sa citim cu rabdare despre ce aditivi este vorba si sa apreciem singuri in ce masura ne sunt daunatori sanatatii.

sursa: ziare.com

In : sanatate 


Tags: nocivitate  e-uri