Care este rolul omusorului din gat?

Posted by Stiri din Sanatate on Wednesday, October 1, 2014 Under: sanatate


Omusorul din gat sau uvula palatina, cum mai este denumit stiintific, este o formatiune anatomica situata in spatele cerului gurii, direct deasupra gatlejului. Trebuie sa stiti ca omusorul este insa un organ deosebit de important.

Uvula palatina este o formatiune conica de mici dimensiuni, situata la marginea posterioara a boltei palatinului. Uvula isi trage denumirea din limba latina, unde insemna „mica boaba de strugure”. Este un organ compus din tesuturi alcatuite in mare parte din glande alveolare si fibre musculare. In cazuri rare, se nasc oameni care prezinta un omusor bifurcat, caz in care specialistii considera ca este vorba de prezenta unei anomalii genetice, denumita sindromul Loeys-Dietz, scrie descopera.ro. Din nefericire, prezenta unui omusor bifurcat este asociata adesea cu un risc ridicat de anevrism al aortei.

Uvula palatina prezinta mai multe roluri in organism, unul dintre acestea fiind acela de articulatie mobila care serveste le modularea unor sunete ale vocii omenesti.

Un alt rol al omusorului este acela de organ sensibil la declansarea reflexului vomitiv. De fapt, orice fel de stimulare mecanica a uvulei palatine provoaca reflexul vomitiv, ajutind asadar la evacuarea resturilor alimentare din stomac, reflex util mai ales in cazul unor toxiinfectii alimentare.

Exista de asemenea, un numar restrans de oameni la care uvula nu acopera corect deschiderea esofaringiana, provocand astfel o afectiune denumita insuficienta velofaringiana. Aceasta este cauza asa numitului vorbit nazal, cand un volum prea mare de aer patrunde prin nas, iar vorbitorul este incapabil sa pronunte unele consoane precum „m” sau „b”.

Omusorul contribuie de asemenea la sforait sau respiratia greoaie din timpul somnului, caci uvula este alungita in acele momente si produce vibratiile care duc la randul lor la zgomotul sforaielilor. Omusorul mai are rolul de a impiedica patrunderea accidentala a fragmentelor din bolul alimentar direct in cavitatea nazala, incident denumit de catre medici regurgitare nazala.

In unele zone ale Africii, cu precadere in Etiopia si Eritreea, omusorul este indepartat partial in cadrul unor ceremonii traditionale care au ca scop „imbunatatirea” vocii.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : sanatate 


Tags: rol omusorul gat